Nyheter

SV krever tillitsreform i Fredrikstad kommune

Kommuneansatte overstyres av rapportering og målstyring, mener SVs førstekandidat i Fredrikstad, Camilla S. Eidsvold. Partiet går til valg på at særlig de som jobber i skole og helse og omsorg skal få mer tid og mulighet til å jobbe med mennesker.

– Vi ønsker å gå vekk fra New Public Management og målstyring, som i altfor stor grad er rådende i norske kommuner i dag, der alt måles i tid og penger. Dette mener vi er en dårlig løsning både økonomisk og med tanke på kvaliteten på tjenestene som leveres, sier Fredrikstad SVs førstekandidat, Camilla S. Eidsvold til Demokraten.

I partiets program foran kommunevalget 8. og 9. september står det blant annet:

«Vi støtter tillitsreformen fordi vi mener at ansatte må få tid, tillit og mulighet til å utøve faglig skjønn i arbeidet.»

Les også: – Fredrikstad bør se mot Venezia

– Unødig testing

– Vi vil gi mer makt til de som jobber «på gølvet», både i helse og omsorgs- og skolesektoren, fastslår Eidsvold.

Den lokale SV-toppen mener de som jobber i disse sektorene i kommunen, overstyres av rapportering eller unødig testing og måling.

– Det brukes altfor mye tid på sentralt vedtatte kartlegginger og prøver i skolen. Vi ønsker mindre målbasert styring, og mer tid for lærerne til å gjøre det de er ansatt for – nemlig å undervise, sier Eidsvold.

– Fagarbeiderne er førstelinja, og sitter på mest kunnskap om hva både de og brukerne trenger for at tjenestene våre skal bli best mulig. Da må de i mye større grad enn i dag involveres i hvordan tjenestene utformes, legger hun til.

Større frihet

Samtidig trekker hun inn varslersakene som har preget Fredrikstad kommune de siste årene, som enda et argument for å få på plass tillitsreformen her i byen.

– I kjølvannet av varlsersaken, som har vært en sår og vond prosess for alle involverte – og først og fremst dem som har varslet – har det oppstått en situasjon med overstyring fra toppen i kommunen. Det er helt naturlig at man blir redde og ønsker mer kontroll når slike saker oppstår, men vi mener det er feil medisin. Det er økt tillit til de ansatte som må til for at man unngår å havne i slike situasjoner igjen, mener Eidsvold.

– Gjennom en tillitsreform gir man også større frihet til den enkelte virksomhetsleder ute på sykehjemmene og skolene til å disponere sine mannskaper, i stedet for at dette skal bestemmes av sentraladministrasjonen eller fra politisk hold. På den måten vil både brukerne og de ansatte oppleve en bedre hverdag, fortsetter hun.

Les også: Arbeiderpartiet vil motarbeide psykisk uhelse blant barn i Fredrikstad (Demokraten+)

Ser til Danmark

Hun viser til lignende reformer som har blitt gjennomført blant annet i Danmark og Oslo, med gode resultater.

– Der har blant annet sykefraværet gått ned. Det betyr at det også er god samfunnsøkonomi i dette, og dermed kan man se på det som en vinn-vinn-situasjon, sier Eidsvold.

– Vi vet at ledelsen i kommunen har vært i Danmark for å lære, og at de har blitt imponert over det de har sett, supplerer hun.

Mer fra Dagsavisen