Nyheter

Sjøspeiderne om The Tall Ships' Races-seilasen: – En fantastisk opplevelse

Speiderskuta «Kyrre» er den eneste båten fra Fredrikstad i årets regatta, og har The Tall Ships Races’ yngste kaptein. – Å være med på denne seilasen har vært helt unikt, sier kaptein Eirik Veland Gjeldnes (25) fra 1. Isegran Sjø.

Bilde 1 av 4

Speiderbåten «Kyrre» har hatt en tøff seilas etter at den la fra kai ved Strandpromenaden for snart to uker siden. Så tøft, at de til slutt måtte bryte regattaen.

LES OGSÅ: Mister matlysten i et hav av søppel

Ustabilt vær

Ferden gikk mot Danmark og skutefest i Aalborg, før de skulle seile regattaen ute i Skagerrak. Men været har vært så ustabilt at speiderne på et tidspunkt vurderte å vende hjem før de engang nådde Danmark.

– Du er fullstendig i elementenes makt. Det har vært noen utfordringer med været, på vei ned hadde vi 13–14 knop vinder og 4 meter bølger. Derfor ventet vi utenfor Sverige på bedre vær. Det var ikke sikkert at vi skulle komme oss videre derfra, for sikkerheten er viktig for oss, sier kaptein Eirik Veland Gjelnes.

– Men så kom et værvarsel som tydet på at vi fikk et lite opphold der vi kunne ha mulighet til å krysse Kattegat, og da tok vi sjansen.

FIKK PRIS: Kaptein Eirik (25) er yngste kaptein på arrangementet, og fikk overrakt en pris i Aalborg.

FIKK PRIS: Kaptein Eirik (25) er yngste kaptein på arrangementet, og fikk overrakt en pris i Aalborg. FOTO: GRY CAT. WOLD

En reise tilbake i tid

De mest erfarne om bord er skipper Eirik og styrmann Øystein Nordby. Men selv ikke deres kombinerte seilerfaring på noen- og tjue år, kunne forberedt dem på et slikt seilas.

– Vi har tidvis vært uten kontakt med omverdenen, og har måttet lese været og havet for å planlegge kursen. Det har vært som å ta en reise tilbake i tid, sier styrmann Øystein.

På feil kurs

De ugunstige vindforholdene har påvirket mange av skutene, og flere har havnet på helt feil kurs.

– Vi krysset mye fram og tilbake, og foreldrene våre var nok litt bekymret en stund når de så alle de rare manøvrene vi tok der ute, sier medseiler Camilla Elton.

Crewet sier de valgte feil i begynnelsen av regattaen, og dro sørover med de andre mindre båtene, i stedet for å holde kurs nordover slik de hadde planlagt.

– Det kostet oss mye; vi ble liggende uten vind for lenge og bestemte oss for å trekke oss fra regattaen i stedet for å risikere å ikke komme til Fredrikstad innen The Tall Ships Races var over, sier skipper Eirik.

– Tøyde grensene

Et seilas som har bydd både på store vegger av bratt sjø, der masten ifølge båtsmann Henning Ytterstad på et tidspunkt pekte i 90 graders vinkel tilbake mot Danmark, har satt sine spor. Det har også det blikkstille vannet, de amberfargede solnedgangene med fullriggere i horisonten, og sjø langt over dekk. Medseiler Camilla Elton er takknemlig for alt hun har opplevd på turen.

– Det har tøyd grensene mine, jeg har lært utrolig mye, og det har rett og slett vært helt fantastisk, sier hun.

FLERE TALL SHIPS-SAKER:

Skutekaffen kommer ikke fram i tide

Venter lange køer på E6 søndag

Slik blir trafikkavviklingen under skutefesten

Leiepriser i Fredrikstad skyter i været under Tall Ships

Arrangement-krasj gir fulle hotellrom

Musikeren som setter sjøbein

Mer fra Dagsavisen