Venter lange køer på E6 søndag

Statens Vegvesen frykter lange køer i forbindelse med helgens tre store Østfold-arrangementer.

– Verst blir det ved avkjøringen til Patterød-krysset på søndag fra klokka tolv, sier Kim Erik Kongshaug i Statens Vegvesens.

The Tall Ships' Races og Oasen 2019 i Fredrikstad, og Gatebil på Rudskogen går alle av stabelen kommende helg. Til sammen er det ventet at mer enn hundre tusen mennesker skal til og fra, og disse kommer i tillegg til den ordinære ferie- og hytteutfarten.

LES OGSÅ: Slik blir trafikkavviklingen under skutefesten

Ikke dra samtidig med alle andre

– Erfaringsmessig er det RV 22 og RV 111 som får det verste trykket inn. Men fredag og lørdag er innfarten mer spredt. Problemet kommer når alle skal hjem igjen.

Vegvesenet oppfordrer alle som kan, til å la bilen stå. Det kan også være hensiktsmessig å unngå de verste tidene for hjemreise.

– Fra tolv og noen timer utover søndagen er den verste tiden, sier Kongshaug.

Hvor store køer som oppstår søndag, vil for en stor del henge sammen med når alle vil reise hjem. Hvis alle vil reise innenfor et kort tidsrom, blir det lange køer. Derfor kan det være lurt å tenke seg om før man kjører. Det er ikke sikkert du kommer fortere hjem, hvis du reiser tidlig på dagen.

Også fergesambandet Bastø Fosen, vil bli rammet, skriver vegvesen.no.

Seut-brua ferdig støpt før helgen

Fredrikstad er vertskap for The Tall Ships' Races, som ventes å trekke rundt 100.000 og det kristne arrangementet Oasen 2019, som venter noen titalls tusen personer. Hoteller og øvrige overnattingstilbud er for lengst fullbooket.

– Vi har cirka har ca 4-5000 besøkende hver kveld inkludert dagsbesøkende og enkeltmøte, forteller Bjarte Baasland i Oase 2019.

Han sier det totalt er ventet 8000 ulike mennesker innom.

På Rudskogen venter de tre ganger så mange.

– Vi har ligget jevnt på 35-40.000 i løpet av hele helga nå i mange år, og vi forventer det vil bli omtrent det samme i år, sier Bjørn Wahlberg ved Gatebil.

En åpenbar flaskehals for innfarten til Fredrikstad er ved Seut-brua på RV 110 Mosseveien. Arbeidene med brua er nå i en kritisk fase, der betongdekket skal støpes. Arbeidene med å støpingen, har Vegvesnet med vilje lagt tidlig denne uken, slik at det kan bli ferdig før The Tall Ships Races.

– De er planlagt å bli ferdig i dag onsdag, for å unngå å gjøre det midt i arrangementet, sier Kongshaug.

LES OGSÅ: Leiepriser skyter i været under Tall Ships' Races

Innfart til Hvaler stengt i perioder

De to broene som mellom Hvaler-øyene og fastlandet, Værstebrua og Kråkerøybrua vil tidvis være stengt for biltrafikk for å slippe de store båtene elveveien inn til byen.

– Det er alltid en bro åpen. Hvis den ene er stengt, er den andre åpen, forteller Kongshaug.

For øvrig vil flere veier i Fredrikstad by være påvirket av arrangementet.

– Man vil merke det i trafikken i og rundt Fredrikstad. Vi har et tett samarbeid med Fredrikstad kommune,  og tror trafikkavviklingen vil gå greit, og at dette blir et flott arrangement for byens innbyggere og for tilreisende.

Vis hensyn, la bilen stå

Trafikken dirigeres med skitet omkjøring og manuell dirigering. Men selv om Vegvesenet og kommunen gjør alt de kan for å takle utfordringene, vil det bli køer og ventetid.

– Du må påregne noe kø.

– Har du noen oppfordringer til publikum før helgen?

– Vis hensyn! Og om du har mulighet, la bilen stå.

LES OGSÅ:

Må betale bompenger for å kjøre på en vei de ikke vil vi skal kjøre på

– En viktig booking for The Tall Ships' Races

– Det handler om å gi ungdom en uforglemmelig reise over de åpne hav (Demokraten +)