Oppfordrer folk til å la bilen stå under The Tall Ships’ Races

Begge bruene til Kråkerøy blir løftet i lengre perioder, og også en del sentrumsgater blir stengt for biltrafikk i forbindelse med skutefesten.

– Grunnen til at vi stenger gater er at vi ikke ønsker så mye trafikk inn mot kaifrontene, fordi det er så mye gående publikum der, forteller virksomhetsleder for parkering og transport i Fredrikstad kommune, Frode Samuelsen til Demokraten.

I forbindelse med at The Tall Ships’ Races inntar Plankebyen for fullt fra onsdag til og med søndag, er det ventet opp mot 100.000 besøkende.

– Det er ventet mange mennesker til byen under denne skutefesten, så det er sannsynlig at det kan bli noe kø på veiene. Vi har samarbeidet tett med Statens vegvesen og teknisk etat i kommunen for å planlegge bruåpninger og skilting på en best mulig måte, sier prosjektleder Ingar Guttormsen i The Tall Ships Races Fredrikstad i en pressemelding.

Les også: Venter lange køer på E6 søndag

En av bruene alltid åpen

Begge bruene over til Kråkerøy blir stengt i lengre perioder i forbindelse med de drøyt 70 skutenes ankomst og avgang, men Statens vegvesen opplyser i den samme pressemeldingen at enten Kråkerøybrua eller Værstebrua vil være åpen for biltrafikk til enhver tid.

– Havnevesenet loser skutene inn og ut av byen, og har løpende dialog med Vegtrafikksentralen om hvilken bru det er behov for å åpne, sier seksjonssjef Arne Bjørklund i Statens vegvesen.

Under deler av arrangementet blir Kråkerøybrua stengt for biltrafikk fordi den skal brukes som gangbru. Dette gjøres kun når Værstebrua er åpen for trafikk. Trafikkvakter fra Fredrikstad kommune sørger for at nødetater kan passere hvis det blir behov.

Se oversikt over tidsrom for stengte bruer og sentrumsgater nederst i saken.

Foto: Emmeline Løken

Virksomhetsleder for parkering og transport i Fredrikstad kommune, Frode Samuelsen. FOTO: Emmeline Løken

Tillatt å kjøre til egen eiendom

For de som har tenkt seg over til Hvaler i løpet av helgen, mener Samuelsen dette ikke vil by på noen særlige utfordringer.

– Bruene våre løfter seg flere ganger i døgnet til vanlig også. Det som er spesielt i forbindelse med The Tall Ships’ Races er at det vil bli noen lengre bruløft over tid, opp mot 1,5 time av gangen. I disse tilfellene vil det bli skiltet «Værstebrua er stengt, benytt Kråkerøybrua», eller omvendt, sier han til Demokraten.

I tillegg til de stengte bruene vil altså flere gater og veier i og rundt sentrum delvis stengt for biltrafikk den kommende langhelgen.

– Vi skilter disse gatene med innkjøring forbudt, men med underskilting om at det ikke gjelder kjøring til eiendommene. Folk må få kommet seg til boligen sin, eller til lege og tannlege blant annet.

– Konsekvensen er at det blir noe vanskeligere å komme fram med bil i Fredrikstad sentrum, men det ville det blitt uansett, nettopp fordi det er så mange gående i byen under dette arrangementet. Ved å stenge noen gater, unngår vi en god del av denne konflikten mellom gang- og biltrafikk, sier Samuelsen.

Les også: Leiepriser i Fredrikstad skyter i været før Tall Ships Races

– Vet at mange kommer kjørende uansett

Derfor er hans klare oppfordring at de som ønsker å få med seg skutefesten, lar bilen stå.

Som en gulrot tilbys det buss for bare ti kroner i hele Østfold fra torsdag 11. til og med søndag 14. juli, og byferga i Fredrikstad er som alltid gratis og går kontinuerlig. Det settes også ut sykkelparkering ved fergeleiene.

– Det er om å gjøre at det kommer minst mulig biler til sentrum, selv om vi vet at det vil komme mange kjørende uansett. Vi har de parkeringsanleggene vi har, og erfaringene fra 2014 tilsier at det er smart å bruke beina, sykkel og ferga framfor bilen. Da slipper du å slåss om parkeringsplass, og får en mye bedre opplevelse, sier Samuelsen.

Les også: Arrangement-krasj gir overnattingstrykk i Fredrikstad

Værstebrua, Kråkerøybrua og gangbrua kan bli vekselvis løftet for inn- og utseiling i følgende tidsrom:

* Onsdag 10. juli

– 04.00 – 06.00
– 09.00 – 11.00
– 18.00 – 19.00
– 21.00 – 23.00

* Torsdag 11. juli

– 09.00 – 11.00

* Søndag 14. juni

– 10.00 – 11.00
– 14.30 – 16.30

Disse gatene vil bli stengt eller delvis stengt for biltrafikk (se også kart):

– Storgata
– Hollendergata
– Nygaardsgata
– Dr. Giebelhausens gate
– Kronprinsens gate
– Turngata
– Phønix gate
– J.N. Jacobsens gate
– Ferjestedsveien (fra krysset Jernbanegata ned mot Tolbodbrygga)
– Tolbodbrygga/Strandpromenaden
– Prestegårdsveien
– Smertuveien
– Nøkledypveien

Foto: Fredrikstad kommune