Nyheter

Flåtavikens totale forvandling

Solid lokal innsats har gitt nabolagets barnefamilier en ny boltreplass.

Bilde 1 av 5

– Her var det hærverk, russebråk og søppel, forteller Liv Voldbakken om Flåtaviken friluftsområdes brokete fortid. Voldbakken er leder i Engelsviken Lokalsamfunnsutvalg (ELSU) .

Akkurat nå er det vanskelig å tro at det fløt av søppel her. For en renere bukt skal du lete lenge etter. Det har tatt tre år, men de tre årene er vel verd det, mener Voldbakken og de andre medlemmene i ELSU.

BALANSEGANG: Motorikkparken sørger for bevegelse og balanse. Her er det Mikkel foran Phillip, og lille Alma bakerst. Til høyre sprinter Felix.

BALANSEGANG: Motorikkparken sørger for bevegelse og balanse. Her er det Mikkel foran Phillip, og lille Alma bakerst. Til høyre sprinter Felix.

– Bedre enn iPad!

Barna som leker i parken er høyt og lavt, og viser at de kan både klatre, krype, hoppe og balansere.

– Se på meg nå!, sier Alma (3) og stuper kråke rundt det ene klatrestativet.

– Hva synes dere om parken deres da?

– Det er bedre enn iPad!, istemmer kameratene Phillip, Markus og Felix. De går i samme klasse, og er enige om at det er fint å bruke kroppen ute i naturen.

LES OGSÅ: Brukten-bygget selges

– Rene omgivelser gir rene mennesker

Prosessen har ikke vært noen dans på roser. De som har ønsket seg en ny og renere park, har møtt motstand på veien, på grunn av engstelse for økt trafikk og mer bråk.

– Men vi må trekke fram at kommunen har vært en formidabel samarbeidspartner! Her har vi vist engasjement, og de har matchet det. Sammen har vi klart å gjennomføre dette på bare tre år, sier Voldbakken.

Parolen til arbeidsgruppa har vært at rene omgivelser skaper rene mennesker.

– Vi har engasjert ungdommene i å være med og plukke søppel. Det har bidratt til at det er mindre forsøpling her, sier prosjektgruppa, som også har organisert kveldsvandringer i en såkalt "Måkegruppe" for å holde området rolig og fritt for hærverk.

ILDSJELER: Fra venstre Nina Spenes, Liv Voldbakken og Renate Rosenvinge er tre av de lokale ildsjelene som har fått ryddet parken og laget den til det friområdet den er i dag, med blant annet volleyballbane, utemøbler og griller.

ILDSJELER: Fra venstre Nina Spenes, Liv Voldbakken og Renate Rosenvinge er tre av de lokale ildsjelene som har fått ryddet parken og laget den til det friområdet den er i dag, med blant annet volleyballbane, utemøbler og griller.

LES OGSÅ: Flere bør gjøre som Glemmen videregående skole

Boltreplass for barna

De ønsket seg en lekepark som var natulig og som la seg fint inn i landskapet.

Den såkalte motorikkparken består for det meste av naturfargede tømmerstokker. Natur-aspektet er viktig for naboene. Det viste seg at barna vel så gjerne leker med de naturlige kontruksjonene, som i en standarisert lekeplass med gummimatter og fargeglade plastelementer.

En av dem som bruker bukta mye, er Renate Rosenvinge. Hun har bodd i Engelsviken i halvannet år, og ser på bukta nærmest som en hage. Rosenvinge er nyvalgt leder for Flåtavikens venner, en interessegruppe som bidrar til å holde området i orden.

– Vi er her veldig mye. Da leker barna, eller fisker krabber, og boltrer seg i naturen. De får lov til å ramle og slå seg. De må lære seg dette selv, sier hun.

På friluftsområdet er det nå laget en sandvolleyball-bane, en boccia-bane og motorikkparken, i tillegg til at de har fått byttet ut den gamle moloen med en ny molo som gir gjennomstrømming av vann inn i bukta.

LES OGSÅ: Studentprosjekt skal stoppe plastens ferd mot havet

Åpningsfest med ordører Nygård

Det er også satt opp nye, store utebord i tre, og nye griller. Kommunen har tatt en stor del av arbeidet og utgiftene, i tillegg til at de har fått ryddehjelp fra Kystlotteriet. Odin-senteret bidrar med plenklipp og generelt vedlikehold.

###

IDYLL: Alma (3) kan nyte friluftsområdet som tidligere var preget av søppel og hærverk. FOTO: GRY CAT. WOLD

Lørdag blir det stor åpningsfest med ordfører Jon-Ivar Nygård. Som forøvrig må sykle til parken, slik som alle andre.

– Området er bilfritt, så man må enten gå eller sykle. Vi har selvsagt sørget for en egen sykkel til ordføreren. Den er helt grønn, ler Voldbakken.

ELSU har samlet inn og pusset opp 11 sykler, som alle er malt i fargeglade farger.

– Hvem som helst er velkommen til å bruke dem! De står klare nede på Nærbutikken.

LES OGSÅ: Pia fra Engelsviken gikk 35 mil alene på ski over viddene

Nyeste fra Dagsavisen.no: