Nyheter

Studentprosjekt skal stoppe plastens ferd mot havet

Tre bachelorstudenter ved Høgskolen i Østfold (HiØ) har utviklet et enkelt produkt som skal samle opp plast og annet avfall før det havner i sjøen, og ikke minst forhåpentlig finne ut hvor søppelet kommer fra.

– Vi var egentlig ikke klar over hvor stort problem dette var før vi begynte på dette prosjektet. Men så har vi blitt tatt med på utflukter og ryddeaksjoner, og virkelig fått se at det ligger mye marin plast og annet avfall i Glomma, som strømmer inn i Øra-kanalen eller videre ut i sjøen, forteller Johann Vårvik.

Sammen med medstudentene Anders Jamissen og Henrik Pettersen står han bak bachelorprosjektet «Elva møter havet», der de går løs på en av vår tids største miljøutfordringer – marin forsøpling.

Målet deres er å minimere mengden plast som renner fra Glomma og ut i havet.

Les også: Vil ha mer penger til å rydde kysten (+)

– En simpel rist

De tre har vært innom mange ulike løsninger fra de startet opp i januar, før de til slutt falt ned på det de mener er det optimale.

– Først var det viktig for oss å vite hvordan plasten beveger seg, for å finne ut hvordan produktet skulle utformes. Vi så raskt at det helt klart også var nødvendig å ta det som ligger under overflaten. Men her går det båttrafikk, og det er dyreliv som man må ta hensyn til. Derfor fant vi ut at det som var rimeligst, gjennomførbart og definitivt funker, er en simpel rist, sier Vårvik.

Tirsdag fikk studentene besøk av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Hun er imponert over det de har fått til de siste fire månedene.

– Jeg syns alltid det er spennende å se hva studenter klarer å få til. De tenker kreativt, prøver og feiler, og det er kjekt å se at de nå lykkes med det de prøver på. Dette er også et veldig nyttig prosjekt, for det å fjerne plast fra vann og hav er viktig, fastslår Nybø.

Les også: Østfold-kysten drukner i søppel (+)

Næringslivssamarbeid

Plastprosjektet er bare ett av mange der studenter fra Høgskolen i Østfold samarbeider tett med nærings- og samfunnsliv for å skaffe seg verdifull arbeidserfaring og knytte kontakter. Høgskolerektor Lars Petter Jelsness-Jørgensen forteller at det jobbes hardt for å få til denne typen praksis og utveksling innenfor alle fag de tilbyr.

Det er en tilnærming Nybø liker godt, og som det også jobbes med en Stortingsmelding for å få til mer av ved norske høgskoler og universiteter.

– Det skjer mye bra der ute, samtidig som det også er rom og potensial for å bli enda bedre. Vi må få til en sterkere kobling mellom det vi holder på med i høyere utdanningssektoren, og det som skjer ute i arbeidslivet – en bedre dialog, rett og slett. Dette er et eksempel på en veldig god kobling, der studentene får denne erfaringen veldig tidlig, sier ministeren.

IMPONERT: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og Høgskole-rektor Lars Petter Jelsness-Jørgensen kunne glise bredt på byferga under ministerens Fredrikstad-besøk. De er begge imponert over det studentene har fått til gjennom «Elva møter havet»-prosjektet.

IMPONERT: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og Høgskole-rektor Lars Petter Jelsness-Jørgensen kunne glise bredt på byferga under ministerens Fredrikstad-besøk. De er begge imponert over det studentene har fått til gjennom «Elva møter havet»-prosjektet.

– Må stoppe søppelkildene

«Elva møter havet» er utviklet i samarbeid med Kystlotteriet, og de har nylig også fått med seg Fredrikstad-bedriften C.H. Evensen, som har sagt seg villige til å produsere og bistå med å plassere en fullskala prototype av rista – helt gratis.

– Det er en tre meter bred rist som skal settes i kanalen som leder inn til Øra naturreservat. Vi syns det er helt rått at vi nå får noe stort og fysisk som kan settes ut der, laget av en profesjonell produsent med topp kvalitet. Ikke minst er det veldig deilig å se at flere engasjerer seg i dette litt skjulte problemet, sier Johann Vårvik.

Fylkesmannen har nå godkjent prosjektet for en prøveperiode på tre måneder, og om bare få uker er rista på plass, og klar til å samle opp søppel. Kystlotteriets Sten Helberg er spent på hva dette vil bringe.

– Vi kan ikke holde på og plukke søppel i skjærgården til evig tid, vi må også prøve å stoppe kildene til forsøplingen på ett eller annet vis. Her har vi muligheten til å begynne i det små, med en rist som tar opp søppel. Dette skal analyseres i etterkant, og deretter skal det settes ut enda flere rister oppover i Glomma for å kunne spore kilder, sier han.

Les også: – Mitt første møte med marint søppel, var å leke med det (+)

– FÅR STOPPET NOE: Kystlotteriets Sten Helberg (nr. 2 fra venstre) mener prosjektet gir et viktig bidrag til å stoppe plastforsøpling av havene, og å finne ut hvor avfallet kommer fra.

– FÅR STOPPET NOE: Kystlotteriets Sten Helberg (nr. 2 fra venstre) mener prosjektet gir et viktig bidrag til å stoppe plastforsøpling av havene, og å finne ut hvor avfallet kommer fra.

Fra ord til handling

Tall fra Naturvernforbundet viser at det hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel i verdens hav, og at 70-80 prosent av dette er plast. Selv om samarbeidet mellom studentene og Kystlotteriet er et lite bidrag i denne enorme sammenhengen, mener Helberg det er viktig.

– All den søpla som hele tiden kommer inn i Øra naturreservat er utrolig vanskelig å plukke, så alt vi kan stoppe før det når reservatet eller renner ut av elva til havet, er helt perfekt.

– Gjennom dette prosjektet får man stoppet noe, og man må begynne et sted. Her går vi over fra å prate om problemet til å sette ut denne rista, som fysisk skal overvåkes i tre måneder, sier han.

Les også: Flere butikkjeder fjerner engangsplast fra butikkhyllene

– Veldig givende

Kystlotteri-generalen er full av lovord om samarbeidspartnerne sine.

– Det er helt suverent. Ut fra det vi hadde som idé til studentene, har de kommet opp med et perfekt eksemplar. Så dette har vært en kjempefin reise, og veldig givende å få inn denne typen krefter i Kystlotteriet, skryter Helberg.

Og rosen er gjensidig.

– De er veldig engasjerte i problemet generelt, og har vært veldig på når det kommer til å hjelpe oss så langt det går i oppgaven, sier Anders Jamissen.

– Ikke minst er det veldig artig å ha den kunnskapen de sitter på så tett på seg, supplerer Johann Vårvik.

Mer fra Dagsavisen