Nyheter

Roser kommunen for konkrete veterantiltak

FN- og NATO-veteran Geir Fredrik Larsen (65) er fornøyd med at Fredrikstad nå har fått sin egen veteranplan. – Noe vi har etterlyst og sett fram til.

– Førsteinntrykket er at dette er mer konkret enn mange av de andre veteranplanene jeg har lest, og sånn sett er denne planen unik. Ofte er det mye fine vendinger og ord, men her er det summert opp klart og tydelig hva som skal gjøres, og hvordan de skal gjøre det, sier Larsen til Demokraten.

Planen som ble vedtatt i bystyret i Fredrikstad forrige uke bygger på tre grunnsteiner; anerkjennelse, ivaretakelse og oppfølging.

– Det er veldig viktig, og noe vi har etterlyst og sett fram til. Fra regjeringshold og Forsvaret har det blitt signalisert at hver kommune skulle ha en egen veteranplan med fokus på de lokale som har vært ute i internasjonal tjeneste. Det har tatt litt tid, men nå er vi der også i Fredrikstad, fastslår Larsen.

Les også: Slik blir 8. mai-markeringen i Fredrikstad

Familie og helse

65-åringen fra Gressvik er tidligere politimann, og har blant annet vært i internasjonal tjeneste gjennom FNs fredsbevarende styrker i Libanon, og som NATO-offiser i Bosnia på 90-tallet. I dag er han fylkesleder for Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) i Østfold.

Larsen mener det er særlig positivt at familieperspektivet legges vekt på i den kommunale veteranplanen.

– De som sitter igjen hjemme – partnere, barn og andre pårørende – har vært et forsømt område, og det var ingen fokus på det da jeg var ute for over 20 år siden, forteller han.

I tillegg peker han på at styrket kompetanse i lokalt helsevesen er et viktig tiltak for å håndtere de ulike utfordringene veteraner kan bære på.

– Man kan få reaksjoner 10-15-20 år etter man har vært ute. Flere tyr til alkohol eller misbruk av medikamenter, og mange fastleger har lite erfaring og praksis rundt posttraumatisk stress. Så at én fastlege, eller legene generelt gis en kompetanse via kommuneoverlegen, er riktig og viktig. Det er ikke mange det gjelder, men de det gjelder betyr det desto mer for, sier Larsen.

Les også: – Vi er stolte av soldatfortiden (+)

– Har mye å fortelle

Samtidig er han opptatt av å framheve at de aller fleste internasjonale veteranene har overvekt av positive erfaringer.

– Vi regner som regel at rundt 10 prosent har problemstillinger rundt dårlige minner og erfaringer, men vi har en utfordring med å få fram at 90 prosent har gode opplevelser fra ulike oppdrag, sier Larsen.

Derfor mener han planpunktet om et samarbeid mellom skoler og veteranforeninger er spennende.

– Det har ikke vært noe særlig søkelys på dette fra verken oss eller skoleverket. Vi har mye å fortelle, vil gjerne gi noe tilbake, og hvis vi kan formidle noe av dette til den yngre garde er det kjempeinteressant, sier 65-åringen.

Les også: Odd og Finn går for livet (+)

Føler seg lyttet til

Onsdag markeres frigjørings- og veterandagen med kransenedleggelse og taler ved minnesmerket i kirkeparken i Fredrikstad, etterfulgt av en samling i byhallen.

– Der oppfordrer vi alle lokale veteraner til å møte opp, gjerne i uniform, sier Larsen.

Han er godt fornøyd med at markeringen av 8. mai nå også er formalisert som en del av veteranplanen.

– Vi vil takke ordføreren og kommunen for at de har tatt dette initiativet. De ba oss komme med innspill, og de aller fleste av forslagene våre har blitt lyttet til og ivaretatt. At vi nå også formelt inviteres til å gå i folketoget på 17. mai hvert år, er noe vi setter stor pris på.

– To forskjellige verdener

Kommunale veteranplaner er en del av regjeringens oppfølgingsplan for Forsvaret fra 2014, der alle landets kommuner oppfordres til å etablere en slik plan. Kommunikasjonssjef Otto Tøndel i Forsvarets veterantjeneste opplyser at det i dag er 46 kommuner som er i mål, og at ytterligere 77 jobber med saken.

– Isolert sett kan dette kanskje høres lite ut, med tanke på at det er godt over 400 kommuner i Norge per i dag, men samtidig viser våre tall at rundt 70 % av veteranene dekkes av en kommunal veteranplan.

Blant annet har Moss allerede hatt en slik plan i noen år, og det er også på trappene i Sarpsborg. Tøndel mener planene er viktige for å sørge for at veteranene rundt om i landet får den anerkjennelsen og oppfølgningen de fortjener.

– Det handler ikke egentlig om å etablere noen nye tilbud, men mer om å samordne de tilbudene som allerede eksisterer.

– Det er to vidt forskjellige verdener i dag kontra for eksempel for 20 år siden, med tanke på rutiner for oppfølging av veteraner, legger han til.

Klare forventninger

Ifølge Tøndel er det veteranforeninger som NVIO som skal ha mye av æren for dette.

– De gjør en uvurderlig jobb for oss i veteranplanarbeidet ute i kommunene. Det er de som sitter på den lokale kunnskapen, og uten deres innsats ville vi nok ikke hatt like mange lokale planer som vi har fått på plass til nå, mener han.

Geir Fredrik Larsen er nå spent på hvordan Fredrikstad kommunes plan vil fungere i praksis.

– Vi forventer at alle små detaljer blir etterlevd, og det betviler vi heller ikke at kommer til å skje, og kommer til å samarbeide tett med kommunen rundt dette. I tillegg forventer vi at kommunen etablerer en formell veterankontakt, og at dette kommer ganske raskt på plass, slutter veteranen.

Mer fra Dagsavisen