Kultur

Fargerik øyeåpner for Fredrikstad-elever

75 barn og unge på scenen kunne endelig løfte hendene i Fredrikstads første Fargespillkonsert – i et fyrverkeri av musikk, dans og sang fra alle verdenshjørner.

I løpet av fire skoleforestillinger torsdag og fredag fikk 1800 Fredrikstad-elever og lærere se forestillingen «Open Your Eyes». Lørdag er det familieforestilling for alle. Reaksjonene har ikke uteblitt, smiler kunstnerisk leder Dina Billington.

– Vi har fått fantastiske tilbakemeldinger fra både barn, ungdom og voksne at dette er noe av det beste, om ikke det beste, de har sett.

– Del av et større «vi»

Fargespill ble startet i Bergen for 18 år siden. Målet er å vise hele verden på én scene, men er langt mer enn en forestilling. Overbevisningen er at alle mennesker skal møtes som likeverdige.

Fargespill Østfold har de siste årene utviklet seg til å bli et multikulturelt musikkprosjekt som gjennom året forbereder forestillinger i Halden og Fredrikstad.

– Med Fredrikstads første Fargespillforestilling «Open Your Eyes» ønsker vi å formidle verdier som binder oss sammen, og få folk til å kjenne seg som en del av et større «vi», sier Dina Billington.

Dina Billington, kunstnerisk leder - Verdensbro - Fargespill Østfold.

Dagsavisen Demokratens journalist fikk overvære en av torsdagens skoleforestillinger. Bygd opp av aktørenes ønske om hva de mener er viktig å formidle skapes sang- og danseforestillingen. Lyd, lys, dans og sangglede skyller som kaskader over et lydhørt publikum. Finurlig og balansert satt sammen akkompagnert av profesjonelle musiker.

– Open Your Eyes handler om å få opp øynene for en ny verden av Fredrikstad-stemmer. Det er spesielt temaer som mot, det å tørre å stå opp for seg selv og vennene sine og våge å følge drømmene sine som går igjen. I tillegg til de universelle temaene som kjærlighet, savn og vennskap, skriver kunstnerisk leder Dina Billington.

Fargespill Østfold med forestillingen «Open Your Eyes».

Bidrar til økt forståelse

Fargespill Østfolds feiring av mangfoldet presenteres med musikk fra blant annet Ungarn, Eritrea, Libanon, Filippinene, Kongo, Frankrike, Kenya, Norge, India, Portugal, USA, Kurdistan og Tyrkia.

Tradisjonelle sanger smeltes sammen med stor energi på scenegulvet. Som «Kråkevisa» og den kenyanske kjærlighetssangen «Sura Yako», «Månemannen» av Vamp og en kurdisk folkesang – og ikke minst Andrew Lloyd Webbers musikalsang «Memory» i samspill med den populære hipoplåta «Ghettoparasitt» av rapperen Hkeem. Det ble stille i salen når sistnevnte låt ble fremført.

Se video:

Å ta et oppgjør med hverdagsrasisme, hat og fordommer er noe flere burde reflektert over, mener elleveåringene Erle Troy Prebensen og Rahma Abdi Fatha, etter å ha sett forestillingen.

Begge er samstemte:

– Alle burde se denne forestillingen til Fargespill Østfold.

Erle Troy Prebensen og Rahma Abdi Fatha.

Erle Troy Prebensen er overbevist om at «Open Your Eyes» bidrar til økt forståelse.

– Absolutt. En veldig fin forestilling. Det er jo ikke ofte vi hører og ser musikk og dans fra andre land, det var gøy. Vi bor i et trygt land, men samtidig er det mye forskjellig som skjer rundt i verden. Jo, Fargespill Østfold bidrar garantert til mer forståelse.

Rahma Abdi Fatha nikker:

– Jeg synes det er fint at alle får lært om andre kulturer gjennom denne forestillingen.

Se video:

Ønsker flere aktører

Kunstnerisk leder Dina Billington opplever økt engasjement og ønske om deltakelse i prosjektet Fargespill Østfold.

– Veldig mange av ungdomsskoleelevene som har sett forestillingen har kommet og lurt på hvordan de kan få være med på Fargespill. Vi har øvelser hver mandag på St. Croix-huset, så det er bare å møte opp. Fargespill er et scenekunstprosjekt som er gratis og åpent for alle. Vi ønsker oss flere aktører, forteller hun.

Burde ikke alle elever i Østfold sett forestillingen «Open Your Eyes»?

– Vi har dessverre ikke mulighet til å turnere med skoleforestillingen. Aktørene er jo selv skoleelever og må tilbake på skolen, avslutter Dina Billington.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FARGESPILL ØSTFOLD

Et multikulturelt musikkprosjekt. På få år har Fargespill Østfold utviklet seg til en viktig kulturinstitusjon i distriktet som har den største grenseovergangen til verden utenfor Norge.

Det er de unges sanger, danser, liv og røtter forestillingene bygger på. Med støtte av et profesjonelt apparat, står barna og ungdommene og byr på seg selv, sin kultur og historie, på sitt nivå. Hver uke gjennom hele året kan Fargespill Østfold samle over hundre barn og unge til gratis kulturtilbud på Fargespillhuset i Storgata 9 i Halden og på St. Croix huset i Fredrikstad. På øvelsene står kulturelt mangfold i fokus.

Målet er å skape en forestilling full av musikk, dans og farger, hele tiden med innspill fra barna og ungdommene som deltar. Ved å kombinere sanger fra ulike kulturer og ha gjennomføringskraft og vilje til å se potensialet til de som er med, skapes en følelse av fellesskap, og ikke minst en konsert med en unik og kunstnerisk verdi som alle deltakerne i prosjektet og samarbeidspartnere har et eierskap til.

Kilde: Fargespill Østfold

---


Mer fra Dagsavisen