Kultur

Trygve Skaug fant Jenny på Instagram – nå spiller de sammen live og på plate

Vokalist og cellist Jenny Zett (23) er en av gjesteartistene i Spektrum, når Trygve Skaug endelig kan holde stor konsert igjen for #verdensfinestepublikum.

Lørdag 25. september kan opptil 2.500 heldige publikummere få oppleve å ha hele storsalen til sin disposisjon sammen med Trygve Skaug og gjesteartister, orkester og andre musikere. En av dem som deler scenen med Skaug denne kvelden, er den Oslo-baserte singer/songwriteren og musikeren Jenny Zett.

Den lille, stille

– Det er jo helt absurd, sier Jenny Zett om det å opptre sammen med Trygve Skaug i Spektrum til helgen.

– Hvordan skjedde det, hvordan tok han kontakt?

– Jeg satt på hytta vår på Hvasser og leste i en av diktbøkene hans, som mamma hadde tatt med. Det var et dikt der som jeg synes er så fint, så jeg tok bilde av det og delte det i storyen min på Instagram. Jeg tagget han i det, som man gjør, og da fikk han det opp i sin innboks at jeg hadde delt diktet hans. Så tenkte jeg ikke noe mer på det den dagen. Men neste morgen våknet jeg til fire meldinger i innboksen fra Trygve Skaug, hvor han skrev masse hyggelige ting. Og han hadde likt en drøss av postene mine på Instagram, forteller Jenny Zett, hvis fulle navn er Jenny Zithulele Haugen.

Zithulele er sør-afrikansk, men Jenny selv har ikke afrikanske aner.

– Jeg fikk det navnet da jeg var tre måneder og var med mamma og pappa til Sør-Afrika. Der møtte de en dame som veldig gjerne ville holde meg. Hun hadde mistet sitt eget barn i en trafikkulykke, og ville kjenne følelsen av å holde et barn igjen. Jeg tror hun bar på meg hele dagen. Jeg var et ganske stille barn den gangen, så jeg satt jo bare der. Zithulele, sa hun, da hun til slutt la meg tilbake i vogna. Det betyr «den lille som er stille». Da vi kom tilbake til Norge, registrerte mamma og pappa Zithulele som mellomnavnet mitt, sier Jenny, som har spilt sammen med mange artister før – men da som cellist, forteller Jenny, som har gitt ut tre singler som soloartist.

Selv om det er absurd at lille jeg skal det, så kan jeg ikke tenke at jeg ikke er noe. Jeg må bare tenke at det er stas å være med.

—  Jenny Zett om å spille i Spektrum

– Ja, jeg har stått på scenen flere ganger, også som soloartist, men ikke noe så stort som Spektrum. Selv om det er absurd at lille jeg skal det, så kan jeg ikke tenke at jeg ikke er noe. Jeg må bare tenke at det er stas å være med. Å få spille med Trygve er stort. Og nå får jeg opptre med ham som artist, i tillegg til at jeg både synger og spiller cello på «Du har meg» på den kommende plata.

Jenny Zett er utdannet fra Westerdals (nå Høyskolen Kristiania) og har en bachelor i populærmusikk.

– Jeg gikk samme årskull som Tora (Dahle Aagård, journ. anm) som Trygve har spilt med før. Og Agnete, som var med på «Hver gang vi møtes», begynte to år senere, da Tora og jeg var avgangsstudenter. Så det kommer ikke bare mye fint ut av vår årgang, men av Westerdals generelt!

To nye album

Sammen skal Trygve og Jenny synge «Er det du som kommer hjem», «Det går over» og «Du har meg». Sistnevnte fra ett av to nye album som Skaug slipper på nyåret.

– Jeg fant Jenny Zett på Instagram, hun spiller cello og synger. Da jeg så postene hennes, og hva hun gjør, tenkte jeg at jeg ville gjøre noe sammen med henne, sier Skaug.

Det ene albumet han slipper, er med helt nye låter. Det andre albumet er med Kringkastingsorkesteret, og inneholder låter fra de fire foregående utgivelsene hans.

– Jeg tar med meg en del av arrangementene i Spektrum. Og så noen gjesteartister, Jenny og Mathias Eick. Nå forteller jeg mye, men det er kanskje bra, for da gleder man seg kanskje mer?, spør han.

Jeg følte veldig at jeg hadde verdens fineste publikum, for de er sånne som tar med en venn, og blir igjen og prater.

—  Trygve Skaug

Arrangøren har latt Trygve spille så lenge han vil, noe som resulterer i en fire timers konsertopplevelse.

– Et maraton for å ta igjen det tapte?

– Det er jo faren med at vi har hatt mye tid til å planlegge, for da sitter man hver kveld og tenker «den ja, den må være med», også kommer noen andre og sier «den der må være med», og så... når de har vært på 40 - 50 konserter, så bør de få høre den låta, da, sier Skaug, som titulerer publikummet sitt som verdens fineste.

Til ære for #verdensfinestepublikum

Det var i Hamar i 2013, at han brukte hashtaggen #verdensfinestepublikum første gang.

– Jeg hadde vært der året før og spilt for fire stykker. Så, året etter, kom det ti. For de fire tok alle med seg en hver, og et par tok med to, så det ble ti. De var så få, og det var et så lite rom, så jeg hilste på alle før konserten. Også hang alle sammen etterpå, en fin gjeng man ikke hadde hengt med før. Jeg følte veldig at jeg hadde verdens fineste publikum, for de er sånne som tar med en venn, og blir igjen og prater. Jeg føler de bryr seg om meg. Sånn er de.

– At de ikke bare er konsumenter eller forbrukere av det du lager?

– Ja. Og med korona, og alt... Når det har vært tøft arbeidsmessig, så har de minnet meg på at de vil høre meg igjen snart. Det er fint. Det går to veier, vi har en fellesskapsfølelse. Så nå ville jeg samle flest mulig av dem, så mange vi får lov til, og lage en hyllest til dem. Jeg tror vi spiller fra klokka sju til halv elleve. En god kompis som er snekker, sa at han er glad i musikk, men han må få gå og tisse og kjøpe seg en øl og sånn, så det blir en pause.

– De fire fra Hamar kommer fortsatt?

– Ja, og nå har de formert seg.

– Både biologisk og... sånn ellers?

– Ja, det er veldig fint når noen finner hverandre på en konsert, og så når jeg får beskjed om det etterpå. Det er mye fine folk. Det er ikke min skyld, det er døms skyld. Å få lov til å være med når de finner hverandre, eller går fra hverandre. Altså, det er jo ikke fint at de går fra hverandre, men å få være et slags soundtrack i noens liv – det er sterkt. Jeg opplever at vi har en spesiell kommunikasjon. Det er ikke en klubb der det er vanskelig å få medlemskap. Det er ikke noe jeg bare sier, men de merker det de også. Hvis noen kommer på flere konserter, så kan de si «hei, kommer du», for de kjenner hverandre igjen. Og hvis jeg står og signerer, kan jeg se folk som ikke kjenner hverandre begynne å prate med hverandre og dem rundt. Jeg er glad i dem, det er veldig fint.

Hyllet med litteraturpris

At Skaug har en tett dialog med publikummet sitt, både som artist og forfatter, ble nylig anerkjent da han ble tildelt Bjørg Vik-prisen 2021.

«Forfatteren skriver om det hverdagslige og gjenkjennbare, men berører også viktige samfunnstemaer. Han bruker bevisst et moderne språk med populærkulturelle referanser, og treffer tidsånden med mange av sine dikt.»

Viks forfatterskap var et sterkt feministisk engasjement, og i 1973 var hun med på å starte kvinnetidsskriftet Sirene.

– Hun skrev jo korte prosa, noveller og lyrikk. Det er stort å motta en pris med hennes navn, særlig med hennes feministiske syn. Også nå i en moderne verden satt i sammenheng med likestilling. Det blir sånn at de anerkjenner det jeg driver med, så det er bare å si tusen takk. Jeg trodde ikke på det, først, men så viste det seg at det var sant, da jeg kom dit. Det kom helt ut av det blå, forteller han.

Som forfatter har Trygve Skaug gitt ut hele sju diktsamlinger. Han gar vært landets mestselgende lyriker de siste årene, i tillegg til å være en av de mest delte poetene på sosiale medier, og en av Norges mestselgende artister.Nyeste fra Dagsavisen.no: