Hvaler Styrbord og Høyre har begravd stridsøksa

I fjor brøt nesten hele Hvaler Høyres kommunestyregruppe ut av partiet. Nå stiller de til valg med egen liste, men begge sider bedyrer at støyen er et tilbakelagt kapittel.

– Vi ser framover, og jobber med politikk. Målet vårt er å gjøre et så godt valg som mulig, svarer førstekandidat Bjarte Bjønnes i Hvaler Styrbord på spørsmål om hvordan stemningen er mellom bygdelista og hans tidligere parti.

Fram til i fjor vår representerte han Høyre i kommunestyret, men etter valget av Marita Wennevold Hollen som partiets ordførerkandidat, gikk han og flere andre sentrale medlemmer ut.

– Ikke bare Høyre-politikk

Nå stiller de til valg under navnet Hvaler Styrbord.

– Vi har også tiltrukket oss en del folk utenfra, som ikke har funnet sin plass i andre partier, og det er gledelig, sier Bjønnes.

– Det skinner nok gjennom at mange av oss kommer fra borgerlig side. Likevel vil vi ikke sammenligne oss kun med Høyre, og for eksempel kommer en av våre hovedsaker til å være folkehelse, noe ikke så mange andre partier har løftet, fortsetter han.

Les også: Disse partiene vil kjempe om Fredrikstad-velgernes gunst

BORGERLIG: Bjarte Bjønnes og Hvaler Styrbord skal gi velgerne i øykommunen et alternativ på høyresiden.
Foto: Privat

BORGERLIG: Bjarte Bjønnes og Hvaler Styrbord skal gi velgerne i øykommunen et alternativ på høyresiden. FOTO: PRIVAT

Flere valg enn sist

Åtte partier har levert inn sine listeforslag til Hvaler kommune innen fristen 1. april, ett mer enn i 2015. Venstre har falt fra, mens Helsepartiet og Hvaler Styrbord har kommet til.

Ambisjonene for bygdelista, er å bli en markant stemme i det nye kommunestyret.

– Vi har tro på det vi driver med, og ønsker flest mulig stemmer og størst mulig gjennomslagskraft, sier Bjønnes.

Les også: Rødt er nykommeren i Rådes partiflora

Borgerlig samarbeid

Også Høyres ordførerkandidat i øykommunen er klar på at stormen har lagt seg etter nominasjonsmøtet i mai i fjor.

– Nå er vi et harmonisk parti med veldig engasjerte medlemmer og kandidater, og det er ikke noe ondt blod mellom oss og Hvaler Styrbord, sier Marita W. Hollen.

– Vi ser for oss å samarbeide med borgerlig side, og det er i alle fall ikke aktuelt å utelukke samarbeid med dem, legger hun til.

– Tvillingpartier

Hollen tror høstens valg kan bli mer spennende med et nytt alternativ på høyresiden.

– Jeg har registrert at de har et veldig likt program som oss, så det blir nesten som to tvillingpartier. Det får bli opp til velgerne å bedømme, og vi føler vi har en fordel ved å være et etablert parti med moderpartiet i regjering, sier hun.

Og Høyre-toppen legger ikke skjul på at hun sikter seg inn på ordførervervet.

– Jeg mener jeg er kompetent til å utrette mye positivt for Hvaler-samfunnet både i små og store saker. Vi har høye ambisjoner, og har også opplevd et vell av støtteerklæringer etter bråket i fjor, så vi føler vi har solid støtte i lokalsamfunnet, sier Hollen.