Nyheter

Her hopper Raja i det – vil spre aktivitetssuksessen til hele landet

Fredrikstad-modellen for mer egenorganisert aktivitet kan komme mange kommuner til gode, mener kulturminister Abid Raja, som fikk sin parkour-debut på Glemmen.

Bilde 1 av 4

Ett år med Fredrikstad Aktivitetsråd på beina gjør at egenorganisert idrett og aktiviteter er på frammarsj her i byen. Det har fanget interesse fra regjeringen, som fredag sendte kulturminister Abid Raja (V) til Glemmen Akropark for å teste selv.

Selv om han i forkant av besøket måtte røpe overfor Dagsavisen Demokraten at han nok måtte stå over fysiske krumspring på grunn av en vond skulder og «streng beskjed fra fysio'n», stilte han sporty opp da han fikk mulighet til å teste parkour-apparatene.

Derimot beholdt han beina på bakken da Dominik Cieszynski fløy høyt og demonstrerte hvordan proffene gjør det, og unnskyldte seg på fleipete vis:

– PST kan vel ikke godkjenne at jeg gjør dette?

Les også: Når skolen er hjemme (Demokraten+)

(Saken fortsetter under bildet)

Kulturminister Abid Raja stilte sporty opp for å teste parkour-apparatet, under kyndig instruksjon fra Dominik Cieszynski.

Kulturminister Abid Raja stilte sporty opp for å teste parkour-apparatet, under kyndig instruksjon fra Dominik Cieszynski. Foto: Martin Næss Kristiansen

– Et eksempel til etterfølgelse

Raja sier han er svært positiv til det han fikk se og høre i Fredrikstad. Han tror mange kommuner kan ha stort utbytte av å følge Fredrikstads eksempel for å legge bedre til rette for egenorganisert idrett.

– Jeg merker meg at aktivitetsrådet er blitt en sentral pådriver for at kommunen skal utvikle sin frivillighetspolitikk. Og jeg er helt overbevist om at dette flotte anlegget og Fredrikstad-modellen for utvikling av egenorganisert idrett, er et eksempel til etterfølgelse for mange kommuner i dette landet, sier kulturministeren til Dagsavisen Demokraten.

Les også: Professor: Derfor kan tomme koronatribuner ha bidratt til FFK-suksessen (Demokraten+)

Noen faller utenfor

Han påpeker hvordan en del unge faller utenfor det organiserte idrettslivet, og hvorfor egenorganisert aktivitet gir større bredde i aktivitetstilbudet.

– Det er viktig at unge mennesker har muligheter til å drive med en form for aktivitet, men ikke alle kan eller vil drive med organisert idrett. Noen har ikke råd, mens andre føler at de ikke passer inn. Så slike tilbud er viktige for å treffe bredden av befolkningens behov. Akroparken på Glemmen virker som et utrolig bra og variert tilbud om egenorganisert aktivitet, mener Raja, og legger til:

– All bevegelse er bra, det er det også å ta i bruk eksisterende fasiliteter i nærmiljøet, slik de har gjort her på Glemmen. Dette vil jeg ta med meg som inspirasjon, slik jeg har gjort med det flotte svømmeanlegget dere har på Kongsten, på besøk til andre kommuner. Venstre og regjeringen har også vist sin støtte til Tverga politisk, de er en kompetanseleverandør for mange kommuner.

Les også: Helsesista advarer mot selvmordsvideo på Tiktok

(Saken fortsetter under bildet)

Lara Gül (16) demonstrerte øvelsen tissue for kulturministeren.

Lara Gül (16) demonstrerte øvelsen tissue for kulturministeren. Foto: Martin Næss Kristiansen

– Vet ikke hva jeg skulle gjort

16 år gamle Lara Gül er en av dem som har brukt akroparken på Glemmen siden før den ble åpnet. Den akrobatiske jenta viste statsråden kunster i øvelsene tissue og ring.

– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten dette tilbudet. Det er her jeg henger, sier hun.

Gül ser også verdien av å ha ulike aktiviteter samlet på ett sted.

– Slik lærer vi av hverandre og kan utfordre oss selv på nye ting, påpeker hun.

– Beviser behovet

Fredrikstad Aktivitetsråd er et samarbeid mellom Norsk Friluftsliv og Tverga. Rådet har siden i fjor høst jobbet for å synliggjøre aktivitetene og behovene og vært et forum og en uavhengig interesseorganisasjon. Fra sommeren i år hører de hjemme under vingene til Fredrikstad kommunes nye etat, Aktive liv, som erstatter og omfatter den tidligere idrettsetaten.

Glemmen Akropark er et tilbud til dem som driver med parkour, akrobatikk, breakdans, tricking eller annen type dans og kreativ produksjon, og er et sted å bevege seg og boltre seg for unge mellom 13 og 25 år.

Prosjektleder Marianne Storm i Fredrikstad Aktivitetsråd har til nå hatt dialog med 30 ulike miljøer innen egenorganisert fysisk aktivitet og friluftsliv i Fredrikstad.

– Dialogene med disse miljøene beviser at det er et behov for et aktivitetsråd som samler deres behov og løfter disse inn til kommunen, sier Storm.

Prosjektleder Marianne Storm i Fredrikstad Aktivitetsråd fortalte en engasjert kulturminister Abid Raja om hva rådet jobber med.

Prosjektleder Marianne Storm i Fredrikstad Aktivitetsråd fortalte en engasjert kulturminister Abid Raja om hva rådet jobber med. Foto: Martin Næss Kristiansen

---

Fakta om Fredrikstad Aktivitetsråd

  • Stiftet 24.september 2019
  • Pilotprosjekt, første i Norge, startet av Norsk friluftsliv (paraplyorganisasjonen for 16 norske friluftslivsorganisasjoner, med over 900 000 medlemskap) og Tverga (ressurssenter for egenorganisert idrett og fysisk aktivitet).
  • Norsk friluftsliv og Tverga ønsker å sette friluftsliv og egenorganisert fysisk aktivitet på agendaen i kommunale planprosesser gjennom å oppdrette Fredrikstad Aktivitetsråd.
  • Fredrikstad Aktivitetsråd er en frivillig og politisk uavhengig organisasjon, med kommunen som geografisk hovedvirkeområde.
  • Formålet for Fredrikstad Aktivitetsråd er å bidra til et mangfoldig aktivitetstilbud og en mer aktiv befolkning.
  • Rådet skal ivareta lokale anleggs- og aktivitetsbehov til de egenorganiserte idrettsmiljøene og formidle disse inn i kommunale planprosesser for idrett, aktivitet og friluftsliv.
  • Rådet skal være en arena for samarbeid mellom kommuner og lokale miljøer som driver med egenorganisert aktivitet.

---

Mer fra Dagsavisen