Nyheter

Fredrikstad-politiet opplever stadig vold mot sine egne

I fjor ble politiet i Fredrikstad utsatt for 33 tilfeller av spytting, slag, sparking, skjellsord og trusler. – Vi frykter det samme i år, sier leder for forebyggende avsnitt, Lars Fosse.

Bilde 1 av 2

Politiet i Fredrikstad opplever nærmest hver helg at en politipatrulje enten blir angrepet eller mottar trusler og skjellsord. Statistikken Demokraten har mottatt, handler om vold mot offentlige tjenestepersoner i tidsrommet 22.00 til 05.00, natt til lørdag og natt til søndag.

Sakene blir ofte omtalt i mediene: «Kvinne fra Fredrikstad sparket politipatrulje i ansiktet», 17. mai 2019.

LES OGSÅ: SV-representant politianmelder nazi-gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen for trusler

Så langt i år har Fredrikstad-politiet opplevd 26 hendelser hvor en politipatrulje har blitt slått, sparket, spyttet på eller mottatt trusler og skjellsord. På samme tid i fjor var antallet 25.

Den største andelen personer som utøver vold mot offentlige tjenestepersoner er i aldersgruppen 20 år og oppover.

– Vi opplever også hendelser med ungdom og personer under 18 år, men disse sakene er ikke i overvekt, forteller Fosse.

Også på fylkesbasis er tallet jevnt fra år til år. Fra januar til juni i 2018 ble det registrert 39 saker. På samme tid i år er tallet 45.

OVERSIKT: Politiets egen grafikk viser hendelser i Fredrikstad sentrum i tidsrommet 22.00 til 05.00, natt til lørdag og natt til søndag.

OVERSIKT: Politiets egen grafikk viser hendelser i Fredrikstad sentrum i tidsrommet 22.00 til 05.00, natt til lørdag og natt til søndag.

Én sak er en for mye

– Utøver en person vold mot patruljerende politi, får saken alvorlige konsekvenser. Strafferammen gir ubetinget fengsel, sier leder for forebyggende avsnitt hos politiet i Fredrikstad, Lars Fosse. Lengden på straffen blir bestemt i en rettsal.

Også vektere og vakter på utesteder opplever vold og trusler.

– Vi har sett en økning i antall hendelser mot ordensvakter på utesteder. Det blir registrert mellom ti og 15 saker i året med vold mot vakter på utesteder. Dette er en økning mot fire til fem år siden. Personene som havner i klammeri med politiet er stort sett beruset eller ruset, sier Fosse.

LES OGSÅ: Brå økning i vold mot politiet i Fredrikstad, Hvaler og Råde (Demokraten+)

I 2015 fikk politiet inn 13 forseelser som gjaldt hendelser mot politiet. Dette er saker i forbindelse med utelivet i Fredrikstad. Året etter var det 19 saker, og i 2017 var antall saker 36. Siden har antallet vært stabilt.

– Men én sak er én for mye, sier Fosse.

– Svært beklagelig

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) uttaler i en epost at de mottar jevnlig rapporter om statistikk i kommunens politiråd. Og han ser på det som svært beklagelig og ikke ønskelig at det forekommer så mange hendelser mot politiet i byen. På spørsmål om skjenketidene bør strammes inn, svarer Nygård at han ikke ser noen grunn til det.

– Antallet voldshendelser i sentrum har gått ned de senere årene. Kommune, bransje og politiet jobber godt sammen i «Maks samarbeid» (se fakta) i Nedre Glomma, skriver ordføreren i eposten.

Flere alvorlighetsgrader

De ulike hendelsene gir ulik alvorlighetsgrad og dermed ulik strafferamme.

– Den største andelen saker handler om det vi kaller forulemping. Det dreier seg i hovedsak om en person viser finger eller retter skjellsord mot en politipatrulje. En annen forseelse handler om alvorlige trusler mot en politibetjent, forklarer Fosse.

– Hovedreaksjonen for vold mot offentlige tjenestepersoner er ubetinget fengsel. Saken skal alltid opp for retten, det skal være en hovedforhandling – og blir man funnet skyldig er utgangpunktet fengselsstraff. Dersom en person ikke etterkommer pålegg fra politiet, begår ordensforstyrrelser eller slenger ut skjellsord mot politiet, kan det koste alt fra 9.000 til 20.000 kroner. En eventuell dom vil bli stående på rullebladet i fem år.

LES OGSÅ: – Nynazister kartlegger oss, sier Skeiv Ungdom-leder

Sommeren kommer

Det er mange arrangementer i Fredrikstad i sommer. Fosse forteller at økningen i antall mennesker i byen og stort alkoholinntak kan føre til flere voldshendelser mot offentlige tjenestepersoner.

Han oppfordrer folk til å gjøre som politiet sier.

– Skulle du ende opp med å få en pekefinger av en politibetjent, vil det lønne seg å rette seg etter den advarselen du får. Snakker politiet til deg, så er det en grunn til det. Og rett deg etter det politiet sier, så løser alt seg, mener han.

Det er mye synlig politi i sentrum. I 2011 inngikk politiet samarbeid med samtlige utesteder, noe som har ført til at antall voldshendelser har sunket drastisk. Antall voldssaker ligger årlig på 30-40 saker, mot over 80 saker tidligere.

– Når du er på byen nå og kommer ut fra et utested, skal du kunne se enten til høyre, venstre eller rett frem og enten se en bil eller uniformert politi, sier Fosse.

Vanskelig å forebygge

Politiet har sine treninger i hvordan de møter personer ute på byen. De øver på hvordan de snakker med berusede personer og hvordan man eventuelt kan bortvise en person uten at det skal virke som en provokasjon.

– Voldelige situasjoner er vanskelig å forutse og dermed vanskelig å forebygge. Det er derfor vi ønsker å formidle alvorlighetsgraden av vold mot politiet ut i media. På den måten kan vi kanskje få ned antallet hendelser, som kanskje fører til at folk tenker seg om to ganger, avslutter Fosse.

FAKTA: Maks uteliv

* MAKS står for Myndighet, ansvarlighet, kontroll, kompetanse og samarbeid. Samarbeidet mellom politi, kommune og utelivsbransje i Nedre Glomma startet som et prosjekt i 2007 og ble videreført som politisk vedtak i 2011.
* Samarbeidet inkluderer kurs i ansvarlig vertskap for ansatte i servicenæringen, politigodkjent vakthold samt like forutsetninger og rammebetingelser for utesteder.

Mer fra Dagsavisen