Fredrikstad

Brå økning i vold mot politiet

Trenden var positiv i mange år: Politifolk på jobb ble utsatt for mindre vold. Men tallene fra 2018 bekymrer krimsjefen i Fredrikstad.

Økningen i antall anmeldelser av vold mot polititjenestepersoner i Fredrikstad, Hvaler og Råde fra 2017 til 2018 var markant, og stemmer ikke med hvordan voldsbruken mot politifolk har utviklet seg over en lengre periode.

- Det bekymrer oss. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor pendelen har snudd så brått. Man må jo lure på om det er et signal om at holdningene til jobben vi gjør generelt er i ferd med å bli dårligere, eller om 2018 bare var et tilfeldig år for en slik økning, sier krimsjef Rune Albertsen i Fredrikstad-politiet til Demokraten.

Mindre fyll og slåssing

Tallene viser en økning fra 24 anmeldelser i 2017 til 38 året etter. I gamle Østfold politidistrikt økte disse voldsanmeldelsene fra 69 til 98.

Anmeldte trusler mot politifolk i Fredrikstad-distriktet økte i samme periode fra 11 til 14, mens det i Østfold samlet økte fra 39 til 49.

- Hva gjelder vold mot politiet, har utviklingen egentlig vært helt motsatt i lang tid før fjoråret, sier Albertsen.

I det legger han at det har vært mer ro og orden på utelivet, mindre hard fyll og slåssing enn for en del år tilbake. For det er hovedsakelig knyttet til utelivet på byen at vold mot politiet forekommer, erfarer han.

Unge på fylla

Som oftest skjer volden i form av spytting, biting og skalling, eller forsøk på slikt.

- En del blir overstadig beruset og da gjerne litt «ovenpå». Bekymringen går også på at mange av dem som anmeldes for vold mot politiet gjerne er unge, og mange under myndighetsalder, påpeker krimsjefen, som oppfordrer til å roe ned alkoholinntaket og føye seg etter eventuelle pålegg gitt av politiet, som for eksempel å fjerne seg fra sentrum.

Opp for retten

Fredrikstad tingrett skal nå i midten av februar behandle to saker. En mann i 50-årene skal i august i fjor både ha sparket en politibetjent i låret og uttalt at han ville drepe ham og to kolleger i forbindelse med en arrestasjon, ifølge tiltalebeslutningen.

Og en yngre mann skal i desember 2017 ha forsøkt å sparke samt spyttet på politibetjenter under transport til psykiatrisk akuttmottak.

I bunken av tiltaler og domfellelser i Fredrikstad tingrett går det frem at slike handlinger forekommer jevnt og trutt. Enda mer vanlig er det tilsynelatende at trusler og skjellsord hagler mot ordensmakten.

- Vi skiller på trusler og forulemping (skjellsord), som tilhører en mildere kategori. Det blir ofte opp til vedkommende politibetjent og hvordan han eller hun har oppfattet handlingen, om hendelsen bør anmeldes eller ikke. Men målrettede trusler mot politifolk eller deres familiemedlemmer tolererer vi konsekvent ikke. Dette er folk som gjør en jobb for at alle skal være trygge, poengterer Albertsen.

Mer fra Dagsavisen