«Forest art» på Glommastien ved Nabbetorp

På Glommastien mellom Nabbetorp og Sorgenfri kan du nyte vakker natur og «fuglekunst» på trestammene. Men hvem kunstneren er? Det er fortsatt en gåte.

Går du inn på Glommastien fra Galtungveien på Selbak blir du allerede på første stolpe oppmerksom på at vandringen kan bli en ornitologisk reise – i kunstens verden. Bevisst eller ei fra kunstnerens side, øverst på den kommunale stolpen er det rødhodevarsleren som har slått seg ned.

Kun etter noen meter dukker det opp en fuglekasse, hvor kjøttmeisen viser hvorfor den er verdens beste insektfanger – selv om denne vinteren ikke har gitt det største behovet for ly mot en stram vinterkulde.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Tomm Pentz Pedersen

Små kunstverk i tre og malte bilder henger nå på trærne i Narnte-skogen. Foto: Tomm Pentz Pedersen

Kunstnerisk artsmangfold 

Den ukjente kunstneren som nå har satt sitt preg langs Glommastien på Østsiden kan sine arter. Det gir inspirasjon og glede for oss som gjerne deltar på vandringer som «Fuglekurs for nybegynnere». Du må beregne å bruke god tid på strekningen – på trestammene dukker både nevnte rødhodevarsler opp, en bokfink, grønnfink, gråspurv, pilfink, bjørkefink, en spraglet rapphøne, snøspurv, svane, fiskeørn, tornirisk, flaggspett, Norges nasjonalfugl fossekallen og kjøttmeis.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Tomm Pentz Pedersen

Kunstneren som har løftet vingene langs Glommastien på Østsiden viser et stort artsmangfold. Foto: Tomm Pentz Pedersen. 

Lommelerka vender tilbake

Fugleillustrasjonene på trærne er også ispedd en liten dose med glimt i øyet. Nærmere nedlagte Narnte teglverk holdes humøret fuktig når en sjelden lommelerke klukker fra trestammen. Uten å fornærme noen av sliterne fra tidlig 1900-tallet, men her har tydeligvis trekkfuglen endelig vendt tilbake for å se om det fortsatt er hekkemuligheter langs Glommas bredder.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Tomm Pentz Pedersen

Til og med lommelerka har vendt tilbake til Narnte. Foto: Tomm Pentz Pedersen

– «Forest art» vekker følelser

Tidligere kultursjef i Fredrikstad – kunstner og innehaver av Atelier Knollen, Egil Syversen, dro sporenstreks på kunstnerisk fuglejakt ved Sorgenfri når Demokraten gjorde ham oppmerksom på kreativiteten i trærne. Kunstneren som i flere år har jobbet med fugler som tema hjemme på Byens marker lot seg fascinere.

– Dette var morsomt. Vi har alle et indre behov for å uttrykke oss, her har kunstneren brukt Glommastien som palett, smiler Syversen. 

– Blir dette «street art» for godt voksne?

– Hehe. Ja, eller «forest art» muligens. Det som er helt sikkert er at bildene og kunsten satte i gang en lang tankerekke hos meg, og da har jo kunstneren oppnådd sitt. Mange føler at livet blir litt meningsløst når arbeidslivet tar slutt, da kan slike prosjekter dukke opp. Uten at jeg kjenner til alderen på kunstneren.  

– Hvorfor foretrekker enkelte, vel ofte sjablongkunstnere, å være anonyme?

– Rammen rundt denne delen av Glommastien er spesiell, nesten som en urskog. Jeg tror prosjektet kan henge sammen med jobben gjengen gjør rundt arbeidet «Levende museum Narnte». Samtidig har kunstneren vært bevisst og hatt en idé om å ikke være i et atelier.

– Tror du vår lokale «Banksy-kunstner» kommer til å stå fram?

– Det kan hende han gjør. En ting er sikkert, dette engasjerer meg og sikkert mange andre, avslutter Fredrikstads egen ekspert på fugler i tre. 

 Se alle fuglene i bildekarusellen øverst i saken.