Nyheter

Fire tiår i iskremens tjeneste

Jobben i Diplom-Is lokket en ung Per Ole Ruud (74) til Fredrikstad i 1970, og siden har han blitt. Nå gleder pensjonisten seg over relansering av 80-tallets tyggis-is, som han selv var med på å introdusere.

Bilde 1 av 2

Per Ole Ruud har jobbet 42 år i Diplom-Is. De fleste årene som salgssjef, før han på slutten av sin yrkeskarriere overtok roret som fabrikksjef i Rakkestad. «I år feirer Diplom-Is hele 90 år og relanseringen av Kræsj Pink er vår bursdagsgave til det norske folk», skriver produsenten.

Nostalgi og barndomsminner

Ruud husker godt lanseringen av saftisen med tyggegummi-pinne.

– Kræsj Pink ble nok ikke en umiddelbar suksess, men på den tiden hadde vi et variert og stort sortiment – så det var mange varianter is å velge mellom. Etter hva jeg forstår har det vært et stort engasjement for å få tilbake isen. Som produktsjef for Kræsj Pink, Eli Aurdal Flønes, forteller handler nok dette mye om nostalgi og gode barndomsminner.

Savnet etter isen med blå tyggegummipinne har vært stort. Isen har en egen gruppe på Facebook med 25.000 medlemmer som har krevd å få den tilbake.

– Kræsj Pink ble produsert på fabrikken i Oslo. På fabrikken i Rakkestad, som ble nedlagt i 2012, produserte vi ca. seks millioner liter is per år. Blant annet Båt-is, Gigant og mye annet, forteller Ruud.

Les også: Pablo Escobars kone kommer til Fredrikstad i mai

På 80-tallet promoterte tidligere salgssjef ved Diplom-Is, Per Ruud, produsentens mange iskrem-varianter. Deriblant klassikeren Kræsj Pink som ble lansert i 1986.

En sporty Ruud bød på seg selv da Demokratens fotograf ville illustrere nordmenns kjærlighet til iskrem. Foto: Arkiv

Har tjent «Eskimonika» lenge nok

– På arkivbildet vi har hentet fram, er du omkranset av ulike iskrem-varianter. Husker du hvorfor bildet ble tatt?

– Foranledningen til bilde var å lage ett oppslag om iskrem og litt historikk.

– Så til det store spørsmålet, hvorfor ble det plassert en rød bøtte mellom beina dine?

– Det var nok for å illustrere at hver nordmann spiste 13 liter is i løpet av et år.

– Jeg leser at maskoten «Eskimonika» ble født i 1936 med slagordet «Ild mot is – kulde mot varme». Dette må ha vært som et mantra for deg som KrF-politiker – det minner om Frelsesarmeens valgspråk «Blod og ild». Har du fortsatt en «Eskimonika» hjemme?

– Jeg har vært KrF-politiker så jeg står inne for valgspråket. Men det er ingen «Eskimonika» hjemme hos meg, hun har jeg tjent lenge nok.

Per Ole Ruud viet 42 år av livet til samme arbeidsgiver og i iskremens tjeneste. Lange dager og hard sesongjobbing var likevel verdt innsatsen mener han.

– Spesielt på sommeren ble det mange timer på jobb, med mye stress og lite fritid, men jeg trivdes med det. I dag er jeg en lykkelig pensjonist som ser tilbake på yrkeskarrieren med stor glede.

Les også: Terje Brevik vant Kong Frederiks Hederspris 2019

Relanseres i februar

I februar relanseres Kræsj Pink i dagligvarehandelen.

– Kræsj Pink har blitt en legende i iskremverden og det er ekstra stas å kunne relansere dette produktet når vi ser det store engasjementet som er der ute, skriver produktsjef i Diplom-Is, Aurdal Flønes.

Les også: Farvel til Gamlebyens aller første pizzarestaurant (Demokraten+)

I februar relanseres isen Kræsj Pink i dagligvarehandelen. Isen har en egen gruppe på Facebook med 25.000 medlemmer som har krevd å få den tilbake.

Facebook-gruppa til 80-tallsfavoritte Kræsj Pink har hele 25.000 medlemmer.

Mer fra Dagsavisen