Terje Brevik vant Kong Frederiks Hederspris 2019

– Jeg er rørt og stolt. Dette betyr veldig, veldig mye for meg, sa Brevik da han mottok prisen.

Det var ordfører Jon-Ivar Nygård som lørdag kunne forære skuespiller, instruktør og inspirator Terje Brevik med Kong Frederiks Ærespris 2019 på City Scene i Fredrikstad.

– Han beskrives som lidenskapelig, dedikert og engasjert, sa Nygård.

LES OGSÅ: FBUT er årets Publikumsfavoritter

Beveget og beæret

Terje Brevik var utdannet vernepleier og flyttet til Fredrikstad som student. Han sa senere opp jobben sin og satset på skuespilleryrket.

– Siden den gang har han figurert i flere hundre roller, både lokalt og nasjonalt. Han har bidratt til Den kulturelle skolesekken, og turnert på skoler i hele landet – til og med på Svalbard, fortalte Nygård.

Prisvinner Terje Brevik ble tydelig rørt over å få prisen.

– Jeg er rørt og stolt. Dette betyr veldig, veldig mye for meg, sa han.

– Jeg vet ikke hva mer det er å si, annet enn takk. Tusen takk.

30 år i år

Frederikprisen har vært delt ut hvert år siden 1989, med noen få unntak. Det var Fred Gjærløw som i sin tid fremmet et forslag om å arrangere en årlig kultur- og idrettsgalla for å hylle Fredrikstads kulturliv. Det er totalt åtte priser som deles ut, i tillegg til at Mesterskapsvinnerne fra året som har gått, hedres.

– Stemmegivningen er forskjellig for pris til pris. Hver utdeler organiserer dette, forteller Rune Solberg ved Scandic City.

Årets publikumsfavoritt stemmes frem av leserne til Fredrikstad Blad. Stipendene søkes det om til Fredrikstad Kommune og det er en jury fra kommunen som velger ut stipendiatene. Årets Talent velges ut av Scandic City.

– Vi går igjennom hvilke unge talenter som har utmerket seg siste året. Noen ganger har vi flere nominerte. Årets ildsjel og Årets idrettsutøver styres av OBOS og Installatørgruppen som har en egne interne juryer. Årets utmerkelse styres av Torvbyen med egen intern jury. Kong Frederiks Hederspris deles ut av Fredrikstad Kommune og utpekes av deres jury, forteller Solberg til Demokraten.

Fotkrem i håret

Det var Stian «Staysman» Torbjørnsen som hadde fått i oppgave å være konfransier for årets prisutdeling. Det var han ikke helt forberedt på, i følge seg selv.

Derfor kløna han det til før han gikk ut på scenen, og presterte å forveksle to bokser med krem.

– Så nå har jeg klart å kline inn hele hodet med konas fotkrem, men jeg fikk beskjed om at det ser helt greit ut, så det får gå, sa han, og beklaget samtidig at han hadde huskelapper med seg.

De øvrige vinnerne var Fredrikstad Barne- og ungdomsteater (Årets Publikumsfavoritt), Frida Augusta Gudim (Fredrikstad kommunes kulturstipend 2019), Anniken Bakken Lundberg (Årets Talent), FFKs gatelag (Årets idrettsutøver), Svein Gundersen (Årets utmerkelse).