Pablo Escobars kone kommer til Fredrikstad i mai

Victoria Eugenia Henao var gift med mafiabossen. Nå skal hun fortelle sin historie på Litteraturhuset.

Når vårprogrammet til Litteraturhuset i Fredrikstad slippes tirsdag, er det absolutte høydepunktet bokslippet med Victoria Eugenia Henao, Pablo Escobars kone.

Pablo Emilio Escobar Gaviria var en colombiansk mafiaboss, som ledet Medellínkartellet. Han ble en av verdens rikeste menn på 80- og 90-tallet ved å smugle narkotika fra Colombia til USA. I 1993 ble han skutt og drept av paramilitære styrker etter en femten måneder lang jakt.

LES OGSÅ: Pablo Escobars enorme herskapshus jevnet med jorden

Tatas memoarer

Historien om Escobar-familien har vært fortalt mange ganger, blant annet i Netflix-serien Narcos (2015). Der blir vi også kjent med «Tata», eller Victoria Eugenia Henao som er hennes egentlige navn.

Nå har hun skrevet en bok om sitt liv i skyggen av ektemannen. Memoarene «Tata: Mitt liv med Pablo Escobar», utgitt på det nystartede Fredrikstad-forlaget Camino forlag.

Den myteomspunne narkobaronen har ofte vært framstilt som en ganske kul kar, en premissløs mafiaboss som turet fram som han ville, med familiens støtte og deltakelse. Men virkeligheten var ikke slik Hollywood fremstiller den.

LES OGSÅ: 50 år siden øskedrapene: – Julen ble aldri den samme (Demokraten+)

Ukul fyr

Fra før har Escobars sønn Juan Pablo Escobar skrevet to bøker om sitt liv: «Min far Pablo Escobar» og «Det faren min aldri fortalte», begge oversatt av Signe Prøis.

– Juan Pablo har vært her to ganger og fortalt om sitt forhold til faren. Nå får vi høre konas historie. Det har tatt henne mange år å komme ut av klørne til Pablo Escobar. Både før og etter hans død. Det er en nær og personlig bok om det å leve i et overgrepsforhold. Det er ikke lett å komme seg ut av slike forhold, sier Perry Aarti Olsen, bookingansvarlig på Litteraturhuset.

Han sier at Netflix-serien kanskje spesielt traff unge folk, og ga et unyansert bilde av mafiabossen.

– I realiteten var han hensynsløs, og han skal ha stått for mer enn tre tusen dødsfall. Og det er ikke så kult at en voksen fyr blir sammen med en tolvåring. Hun snakker ganske eksplisitt om voldtekter i ekteskapet sitt. Dette bildet nyanserer historien litt.

LES OGSÅ: Smuglet nesten 110.000 sigaretter i bygningsplater

Svarer på beskyldningene

I sine memoarer svarer Victoria Eugenia på kritikken som hun har blitt utsatt for.

– Det har vært beskyldninger om at familien sto sammen om dette, at hun må ha visst om alt. Men hun var 14 år da de giftet seg, og han var en mann som drepte vennene sine. Hun hadde ikke så mye å stille opp med. Det har jo også vært påstander om at hun vet hvor formuen er.

– Hvem er det som har fremsatt påstandene?

– Colombianske myndigheter blant annet.

Tre sterke damer

Oversetter og journalist Signe Prøis kommer også på arrangementet.

– María snakker ikke engelsk. Så hun blir intervjuet av Ingrid Fadnes fra Oslo Met. Oversetter Silje Prøis kommer også, for å oversette og eventuelt utfylle Fadnes sine spørsmål.

– Dette er kommet i stand gjennom Signe Prøis, som har spesialisert seg på å oversette latinamerikanske bøker.

Arrangementet er en del av temaserien «Oversatt verden» der vi blir kjent med ulike land og litteraturen deres, og om hvorfor de bøkene som skrives blir skrevet.

Artikkelen er oppdatert den 14.01.2020 med riktig navn - Victoria Eugenia Henao (tidligere María Isabel Santos).