Nyheter

– Dette var rørende!

– Thore Hansen representerer en verden som alle har med seg, men ikke fremst i bevisstheten, sier prosjektleder i Fritt Ord, Joakim Lie etter åpningen av Ruffen.

Bilde 1 av 2

Onsdag ble det avslørt at den nye salen på Litteraturhuset Fredrikstad skal hete Ruffen, under et arrangement for representanter fra byens næringsliv, politikere, venner av litteraturhuset og media.

Selv om rommet ikke var helt klart, ville Litteraturhuset offentliggjøre navnet nå, ettersom det er vanskelig å skjule for byens innbyggere at det pågår ting i det gamle kafé-lokalet. Spesielt vanskelig er det kanskje å skjule en fire-fem meter lang sjøorm.

– Det er fortsatt mye som gjenstår før salen er ferdig, men Ruffen er i det minste på plass, sier daglig leder Roy F. Conradi Andersen.

– Vi skal ha inn en dør ut til torget, ordne scenen ordentlig, belysningen skal skiftes ut, baren skal fjernes og vi skal ramme inn og henge opp alle tegningenen han har laget til oss, som pryder forsiden på høstens litteraturprogram.

LES OGSÅ: Illustratørenes by (Demokraten+)

INTIMT: Mini-bokbadet ved den uoffisielle åpningen av Ruffen-salen ga et innblikk i Thore Hansens forfatterskap. FOTO: GRY CAT. WOLD

I skyggen av Ruffen

– Thore Hansen har betydd mye for Fredrikstad og Litteraturhuset. Derfor ønsker vi å hedre Hansen og hans virke med å kalle dette rommet for Ruffen, sa styreleder i Litteraturhuset, Truls Velgaard.

Conradi Andersen innledet arrangementet i dialog med Hansen fra scenen. Der fikk vi et innblikk i Hansens liv og virke. Det mange lurer på, er hvordan de fant på Ruffen.

– Jeg og Tor Åge (Bringsværd, journ.anm) satt på et bevertningssted begynnelsen av syttitallet, for vi skulle lage en barnebok sammen. Så fant vi ut at det var skrevet veldig få barnefortellinger om sjøormer. Og Norge har jo mye sjø. Det var en veldig rask og enkel fødsel, forteller Hansen, og publikum humrer varmt av den lune måten han formulerer seg på.

LES OGSÅ: Thore Hansen – provoseres av det enkle (Demokraten+)

Så langt er det laget ti historier om Ruffen. Siste bok kom ut i våres.

Thore Hansen vil helst bli husket for forfatterskapet sitt. Mer enn 50 bøker i kategoriene barne- og ungdomslitteratur, fantasy og krim, er det blitt.

Kanskje spesielt er det Skogland-serien som står stødigst i forfatterskapet, men han selv håper at krimromanene også blir husket. Nå er han i gang med tredje bok om Jonathan Ruud. De to forrige høstet gode kritikker.

– Jeg har aldri blitt helt voksen. Jeg har snust på alt. Når jeg har spredd det jeg gjør over så mye, tar det tid å bli god, sier Hansen.

LES OGSÅ: Takk for laget, tegner Thore!

– Dette rørte ved noe i meg

Joakim Lie er prosjektleder i stiftelsen Fritt Ord, og har kjørt ned fra Oslo for å overvære mini-bokbadet. Han er oppvokst med Ruffen og synes det er flott at Thore Hansen blir løftet opp og fram.

– Dette rørte ved noe i meg. Å se veggbildet av Ruffen, og få vite mer om Hansens bidrag til litteraturhuset og til Fredrikstad. Han representerer en verden som jeg tror alle har med seg, men ikke fremst i bevisstheten, sier Lie.

– Ruffen representerer det nære.

At Hansen har beholdt det samme visuelle uttrykket gjennom fem tiår, synes han er sterkt.

– Det viser at det er større enn de ulike svingnene som råder. Det er slående at han holder så godt på uttrykket sitt gjennom flere epoker.

Nå skal han hjem og lese mer av Hansen.

– Dette var en påminnelse om å lese han.

Merittert forfatter

I tillegg til å få æren av en sal oppkalt etter Ruffen, har Thore Hansen mottatt Kong Frederiks Hederspris av Fredrikstad Kommune (2007), Bokkunstprisen (2004), Skolebibliotekarprisen for Skogland-serien (2002), Nordisk Skolebibliotekarforenings Børnebogspris for Skogland-serien (2002), Ord & Bildeprisen, mottatt sammen med Tor Åge Bringsværd (2001), IBBY Honour List for En vind fylt av tusen sommere (1996), Kirke- og vitenskapsdepartementets premiering for billedbok litteratur for Gutten i dragereiret (1988), Sarpsborgprisen (1988), Kirke- og vitenskapsdepartementets premiering for billedbok Ruffen og Den flyvende hollender med tekst av Tor Åge Bringsværd (1982), Kirke- og undervisningsdepartementets premiering for tegneserie for serien: Old. Barnebladet Magne (1980), Kirke- og undervisningsdepartementets premiering forillustrasjoner til Thore Hansen: Leonard Wompers vidunderligehemmelighet (1978), Kirke- og undervisningsdepartementets premiering for illustrasjoner til Jon Bing: Azur-kapteinens planet (1975). Han har vært nominert til H.C. Andersen-prisen og Litteraturprisen til Astrid Lindgrens minne (ALMA) (begge i 2010).

LES OGSÅ: Holmen eldresenter blir "mal" for bygging av nye omsorgsboliger i Fredrikstad

---

Bøker av Thore Hansen

  • Skjønnlitterære utgivelser Død manns Zarzuela. 2006. Kriminalroman Blues for en aldrende morder. 2004 Kriminalroman
  • Barne- og ungdomsbøker Treet som hvisket (2017) Løvebrøl og munter snabelmusikk (2015) Heksa i porten (2013) Ruffens jul (2012) tegneseriebildebok Zaga (2011) Hombabo og jeg møter sjørøvere (2010) Hombabo og jeg møter indianere (2009) Hombabo og jeg mater fuglene (2008) Madagaskar (2005) Enhjørninger gresser i skumring (2004) Bobadilla Brun og den udødelige makrellen (2003) Sjørøverdronningen (2002) Ali Baba og de 40 røverne (2001) Sindbad sjøfareren (2000) Høstfabel (1996) Vår verden, Victoria (1995) Bildebok En vind fylt av tusen sommere (1994) Der elven gjør en sving (1991) Han som lengtet til stjernene (1985) Tor og Midgardsormen : gammel forteller (1984) Lyset fra heksas hus (1984) Huset på den skarlagensrøde sletten (1982) Bobadillas cirkus eller Den dagen toget gikk fem minutter før tiden. En fabel (1980) Drømmen om de blomstrende kaninene. En fabel (1979) Bildebok Leonard R. Wompers vidunderlige hemmelighet (1978) Skoglandserien: Drømmer, lengsler og mørke skoger. Fortellinger
  • Andre utgivelser Kunsten å unngå erotiske tilnærmelser. Humor 1991 Kunsten å tilberede den perfekte makrellsuppe. Humor 1991 Kunsten å leve lat & tilfreds i en verden som vår. Humor 1990 Død manns blues 1989 Båsen & Co 1988 Smilende streker. Humor 1986 Skumringer 1984 Båsen 1983 Karivold 1978 Satyren 1976 De flyvende hvalers land 1976 Grimaser, 12 science fiction noveller 1975. I tillegg har han illustrert et stort antall bøker skrevet av andre forfattere. Spesielt kjent er han for samarbeidet med Tor Åge Bringsværd (Fortellingene om Ruffen, Det blå folket med flere)

---

Mer fra Dagsavisen