Demokraten

Martes familiebedrift lager noe du ofte har sett de siste to årene

Som tredje generasjon møbelsnekker fører Marte Elise Brinchmann (30) håndverkstradisjonene videre.

– Hos oss produserer vi etter kundenes ønsker. Det blir mange og varierte oppdrag, smiler Marte, som har svennebrev møbelsnekker og fagbrev som CNC-operatør.

Norges utøvende myndighet

Brinchmanns snekkerverksted i Rygge ble etablert i 1957, av Martes farfar. Pappa Fred Brinchmann har ført familiebedriften videre med produksjon av garderobeløsninger, reoler, bord og andre faste eller løse innredninger. Gjerne trematerialer i kombinasjon med glass eller stål.

På produksjonslista står nettopp et produkt produsert i tre og stål. Nemlig talerstoler med heve- og senkefunksjon. Spesielt en oppdragsgiver er både Marte og Fred Brinchmann stolte av.

– Vi har levert flere talerstoler til regjeringen. Veldig gøy. Vi kan selvfølgelig ikke ha vår logo ved siden av det norske riksvåpen. Men det er garantert mange som har sett produktet, uten å vite at disse er produsert her i Rygge, smiler begge.

(Saken fortsetter under bildet)

I samarbeid med Eytor produserer Brinchmann-familien ulike spesialprodukter. Som regjeringens talerstoler – ofte brukt på pressekonferanser.

Tredje generasjon

Marte Elise Brinchmann er yngst i søskenflokken på tre, og hadde egentlig ingen plan om å tre inn i yrket etter både bestefar og far.

– Det stemmer. Jeg gjennomførte studieforberedende på videregående, og på fritiden var det idretten som tok mye tid. I Moss svømmeklubb.

Lokalmedia sparte ikke på superlativene om den unge svømmeren: «Under helgens utendørsstevne i Askim viste mossejenta Marte Elise Brinchmann igjen at hun tilhører tetsjiktet i Norge i sin klasse.», skrev Moss Avis i 2005.

Etter videregående skole falt valget på Mysen møbelsnekkerskole. Norges eneste gjenværende privatskole for møbelsnekkerfaget.

– Jeg ønsket å jobbe med noe praktisk. Det ble ett år i Mysen og deretter tre år i lære, før svennebrevet var i boks. Da jeg gikk på Møbelsnekkerskolen var vi ganske jevnt fordelt mellom jenter og gutter, men jeg tror nok ikke det er vanlig på yrkesfaglinjer, forteller Marte som også har fagbrev som CNC-operatør (Computer Numerical Control).

Valget om å velge det tradisjonsrike yrkesfaget, var neppe noe pappa Fred hadde sterke motforestillinger om.

– Hehe. Nei. Men når det er sagt – han har ikke presset meg inn i yrket. Jeg tror han er glad for at jeg tok steget inn i bransjen. Jeg har to eldre søstre, så jeg var nok det siste håpet til at noen kom til å overta familiebedriften etter hvert, sier Marte med glimt i øyet.

Se video når den datastyrte CNC-maskinen sager, borer og freser:

Klar oppfordring

Som CNC-operatør kan Marte Elise Brinchmann programmere maskinen til å sage og frese ut komplekse deler med absolutt nøyaktighet. Gjerne i heltre, MDF- eller Corian-plater.

– Jeg tror flere har blitt opptatt av god kvalitet. Nå brukes det riktig nok en del plater, men vi har kunder som i bestillingen presiserer at de ikke ønsker bruk av MDF-plater. Men utført i heltre og med fingerskjøter. Bestillinger fra arkitekter og designere er selvfølgelig spesifikke, privatpersoner kommer ofte kun med en idé i hodet – da må vi først sette oss ved tegnebrettet, forklarer møbelsnekker Marte Elise Brinchmann, og avslutter med en klar oppfordring:

– Ikke nøl med å velge dette yrket. Du får varierte, spennende og til tider krevende oppgaver. I tillegg er du med i hele prosjektet. Ja, det er gøy!

(Saken fortsetter under bildet)

Marte Elise Brinchmann (30) er tredje generasjon møbelsnekker og skal føre håndverkstradisjonene videre i familiebedriften. Noe pappa, snekkermester og daglig leder Fred Brinchmann setter stor pris på.

Trenger flere lærlinger

Jan Larsen er daglig leder i opplæringskontoret Tre-Ringen som har oppgaven med å få lærlinger inn i trevarebransjen.

– Det vil si alle bedrifter som lager dører, vinduer, trapper, innredninger, møbler og de som jobber med trelast som sagbruk, høvleri og limtre. Vi har også Ryde & Berg orgelbyggeri i Fredrikstad som medlem. Det er med andre ord ikke de som bygger huset, men de som leverer flotte produkter til det, forklarer Larsen.

Utdanning i møbelsnekkerfaget tilbys kun på den private skolen i Mysen. Snekkerfaget er et nytt navn på opplæring i bedrift fra høsten 2022.

– Her starter utdanningen med VG 1 Bygg og anleggsteknikk på aktuelle skoler, de som ønsker kan gå videre på VG2 Treteknikk på Greåker videregående skole – for deretter å bli lærling slik Marte har vært i en av våre bedrifter, men da i Snekkerfaget, forteller leder i opplæringskontoret, og legger:

– Vi har hatt en god søkning til Snekkerfaget VG2 Treteknikk på Greåker videregående skole – og til læreplassene i bedrift. Men vi ønsker oss enda flere søkere til både skole og bedrift. Bedriftene etterspør flere lærlinger enn vi greier å få tak i.

Jan Larsen, daglig leder i opplæringskontoret Tre-Ringen.

Økt interesse for yrkesfag

Har ungdommene de siste årene blitt mer oppmerksomme på hva håndverksfagene kan tilby?

– Vi ser heldigvis en økt interesse for yrkesfag generelt, også i vårt fag. Jobb i trevarebransjen er tradisjonelt et håndverksfag, men har også blitt mer og mer teknologisert. Marte er et godt eksempel på det, som også har fagbrev i CNC-faget – en utdanning for bruk av datastyrte maskiner. Dagens snekker må blant annet kunne «trylle» med både hender, hode og avanserte datastyrte programmer og maskiner. Den helheten bidrar til meget hyggelige og interessante arbeidsdager, noe vi ser mange unge etterspør, mener Jan Larsen, som håper flere jenter kommer inn i yrket. Læreplasser er det mulig å få, sier leder av trevarebransjens opplæringskontor:

– Dyktige elever, som virkelig ønsker å satse på yrket, får alltid læreplass. Marte er et godt eksempel på en som har lyktes.

Bestillinger fra arkitekter og designere er spesifikke, men når privatpersoner kun har en ide – må Marte Brinchmann først sette seg ved tegnebrettet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen