Demokraten

KrF-topp Grøvan: – Frivilligheten er avgjørende for å opprettholde velferdssamfunnet

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) har god kjennskap til Blå Kors sitt arbeid på Sørlandet. Mandag besøkte han Barnas stasjon i Fredrikstad.

Barnas stasjon i Fredrikstad kan i år markere 15 års jubileum med oppfølging til familier med ulik bakgrunn og behov. Blå Kors Barnas stasjon tilbyr støttende og styrkende aktiviteter for familier i sårbare situasjoner – med barn i alderen 0 til 12 år eller der mor er gravid.

Virksomhetsleder Hege Stormorken informerte KrF-gruppa om arbeidet på Barnas stasjon og utfordringene de møter på.

– Målet med lavterskeltilbud er at alle som trenger det, raskt kan komme til en samtale. Behovet er stort. Mange sliter med ensomhet, og over 60 prosent av brukerne lever under fattigdomsgrensa.

Frivilligheten er viktig for oss. De bidrar med hjerte, ører og ekstra hender.

—  Hege Stormorken, virksomhetsleder ved Barnas stasjon

Frivillige med hjerte, ører og ekstra hender

Hver uke bidrar 10–12 frivillige i arbeidet på Barnas stasjon.

– Frivilligheten er viktig for oss. De bidrar med hjerte, ører og ekstra hender, sa Stormorken.

Stortingsrepresentanten for Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan (KrF), mener frivilligheten er avgjørende for å opprettholde velferdssamfunnet.

KrF-topp Hans Fredrik Grøvan var imponert over arbeidet som gjøres på Barnas stasjon. Blå Kors-direktør Ingunn Skaara og virksomhetsleder Hege Stormorken viste rundt.

– I en tid med mange friske pensjonister er dette en viktig ressurs. Mange bidrar med erfaringer, kompetanse og bygging av relasjoner til mennesker som lenge har vært utenfor et normalt liv. En viktig ressurs, som ikke minst bidrar til at brukerne bygger et nettverk på utsiden av Barnas stasjon.

KrFs stortingskandidat i Østfold, Maria Moe, er politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet. Hun har tro på at fritidskortet, som nå er til utprøving i Råde kommune, blir innført over hele landet. Kortet skal bidra til å dekke deltakeravgift til faste organiserte aktiviteter og være universelt for alle barn i alderen 6 til 18 år.

– Det er veldig viktig at alle barn får være med på fritidsaktiviteter. Fattigdom og utenforskap skaper enorme skiller, derfor er det så fint å høre om arbeidet her på Barnas stasjon hvor barna blir loset inn i gode aktiviteter på fritiden, sa Moe.

Det er veldig viktig at mennene får styrket selvbildet i farsrollen.

—  Lino Lubiana (Krf), tidligere fengselsprest

Lokallagsleder i Fredrikstad KrF, Lino Lubiana, er overbevist om at pappagruppene i Barnas stasjon også fyller en viktig rolle. Som tidligere profilert fengselsprest i Halden har han møtt mange sårbare menn.

– Mange føler at de ikke får det til verken som mann eller far. Om man har full omsorg, delt omsorg eller samvær er det veldig viktig at mennene får styrket selvbildet i farsrollen, mener han.

Driftsavtale utløper neste år

Administrerende direktør i Blå Kors Fredrikstad, Ingunn Skaara, ga en kjapp oversikt over virksomhetens rammevilkår og økonomiske situasjon. De totale driftsinntektene for stiftelsen er i underkant av 85 millioner kroner. Virksomheten får overført midler fra blant annet Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet i tillegg til støtte fra både bedrifter, foreninger og privatpersoner. Skaara uttrykte likevel en viss uro rundt avtaler som er i ferd med å utløpe.

– Neste år opphører driftsavtalen vi har med Fredrikstad kommune for Ilaveien bosenter.

Senteret er et botilbud for rusavhengige som sogner til kommunen. I tillegg til Ilaveien bosenter har Blå Kors langsiktige driftsavtaler for Krise- og incestsenteret i Fredrikstad og et botilbud i Sarpsborg.

– Krise- og incestsenteret har vi drevet i over 40 år. Etter avtale med kommunene Fredrikstad og Hvaler. Her har vi nylig vært gjennom en anbudsrunde og fått fornyet avtalen gjeldene fra 1. januar 2022. Når det gjelder driften av krisesenteret valgte kommunene å reservere konkurransen for ideelle aktører. Noe som gjorde at kommersielle selskaper ikke kunne legge inn tilbud, forklarte direktør Ingunn Skaara.

Avtalen Blå Kors har med Fredrikstad kommune om drift av Ilaveien bosenter går ut i juli neste år.

– Signalene er at driftsavtalen kommer til å gå ut som en anbudskonkurranse. Vårt håp er at også denne avtalen blir reservert for ideelle organisasjoner slik man gjorde det med krise- og incestsenteret, tilføyde Skaara.

Lino Lubiana (KrF) lover å følge nøye med i prosessen.

– Det er viktig at en solid ideell organisasjon som Blå Kors Fredrikstad sikres videre drift av disse tiltakene, som Ilaveien bosenter. Jeg håper det blir reservasjon også i denne anbudskonkurransen, men drøftinger og diskusjoner kommer det garantert til å bli, sier han til Dagsavisen Demokraten og legger til:

–Vi i KrF har i alle fall stor tro på et samvirke med frivillige organisasjoner.


– Fattigdom og utenforskap skaper enorme skiller, derfor er det så fint å høre om arbeidet her på Barnas stasjon hvor barna blir loset inn i gode aktiviteter på fritiden, sa stortingskandidat Maria Moe (KrF) under mandagens besøk. Her sammen med virksomhetsleder Hege Stormorken, stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Lino Lubiana Fredrikstad KrF.




Mer fra Dagsavisen