Debatt
Vår utdanning er ikke en vits, Erna
Norges statsminister har åpenbart ikke forstått hva sosialt arbeid er.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
På onsdag satt jeg og så på spørretimen. Trine Skei Grande lurte på om du som statsminister deler hennes bekymringer om utfordringene knyttet til økt ungdomskriminalitet i enkelte områder i Oslo. Erna Solberg svarte: «Samtidig vil jeg aldri si at fordi man er fattig, eller har utfordringer, er kriminalitet akseptabelt - eller «sosionomisere» det vekk, som jeg pleier å si [...]».
Om litt over et halvt år skal jeg gå ut i arbeidslivet som sosionom. Jeg har et ønske om å bistå mennesker i sårbare situasjoner, slik at de er så godt rustet som mulig til å ta gode og trygge valg for sin fremtid. Når du som statsminister, i Stortingets spørretime, tillater deg å bruke min profesjon som en vits for ytre din mening, så undergraver du den faglige kompetansen jeg og samtlige sosionomer i Norge besitter.
Som sosionom innehar man en faglig kompetanse som er viktig for å forstå sosiale problemer og faktorer som har innvirkning på dette. Sosialfaglig kompetanse innebærer å kunne se det helhetlige bildet av sosiale problemer og utfordringer. Dette innebærer å se utover deg selv som enkeltindivid. Jeg vet at mine handlinger som enkeltindivid ikke kan sees i et vakuum. De oppvekstvilkår jeg har, og hvilken støtte jeg får gjennom livet vil ha en stor innvirkning på hvilke valgmuligheter jeg ser, og hvilke valgmuligheter jeg tar i et samfunn som stadig krever mer av meg som individ.
Jeg mener heller ikke at vi kan bruke fattigdom eller sosiale utfordringer som en unnskyldning for kriminalitet, der er vi enige. Men jeg vet hvor viktig det er å anerkjenne at sosiale problemer inngår i komplekse sammenhenger. For å forstå disse komplekse sammenhengene må man være skolert på nøyaktig dette.
Jeg forstår godt at du mangler denne kompetansen, men da bør du lytte til oss som har den – heller enn å gjøre narr av vår profesjon. Vi kan for eksempel opplyse deg om at et ekskluderende samfunn, med stor skjevfordeling, vil føre til økt kriminalitet, drop-out, vold og fattigdom. Det nytter altså ikke å behandle det som er bivirkningene av et ekskluderende samfunn. Samfunnet trenger sosionomen, og den spesialiserte fagkunnskapen vi besitter.
Derfor vil jeg be deg, istedenfor å undergrave min utdanning, om å være med på å løfte sosionomen og sosialarbeiderens posisjon. Sammen kan vi nemlig ta tak i de utfordringene vi står ovenfor. For å kunne få til tidlig innsats, og for å kunne forebygge utviklingen vi ser i dag trenger samfunnet sosionomens kompetanse.
Se vår kompetanse, Erna: Sosionomiser samfunnet nå!