Høyt spill i Midtøsten

USA tråkker nå nærmere og nærmere Irans ømme tær.

Iran skjøt natt til torsdag ned en amerikansk drone. Hvilken av partene som har rett i skyldspørsmålet, er ikke gitt oss å vurdere. Men USA tråkker nå nærmere og nærmere Irans ømme tær. Verdens mektigste militærmakt ypper til strid med et stadig mer presset lederskap i Teheran.

Spenningen har bygd seg opp siden USA brøt med sine internasjonale partnere og sa opp atomavtalen med Iran i fjor våres. Dette trykket må få en utløsning. Og president Trump skal ifølge The New York Times ha beordret et angrep på en rekke strategiske mål, som svar på dronenedskytingen.

Allerede i september ba Trumps kontroversielle sikkerhetsrådgiver John Bolton om at Pentagon skulle utarbeide planer for et militært angrep mot Iran. Bolton har lenge ivret for å angripe landet i Midtøsten, og skrev i 2015 en kommentar i New York Times med tittelen «Bomb Iran». Da hadde USA og partnere nettopp signert avtalen, et av president Obamas viktigste utenrikspolitiske gjennomslag. Det kan virke som en selvoppfyllende profeti at Bolton nå hvisker i Trumps øre.

Atomavtalen var en garantist for at det ultimate våpenet ikke lenger var i Irans arsenal. Det ga en viss stabilitet til regionen, som har vært herjet av krig og IS. Trump har satt denne relative tryggheten i spill og provoserer med overlegg Iran. Dette er en blind forlengelse av Trumps pro-Israel-politikk. Skulle det bli krig mellom USA og Iran, kan det ikke herske tvil om at det er en konflikt det skal bli farlig vanskelig å avgrense. Det er lek med fyrstikker i tørt gress.

Det må heller ikke være tvil om at ansvaret i tilfelle krig vil ligge utelukkende på USAs skuldre, som er langt hjemmefra. Men for Donald Trump vil en konflikt med Iran være perfekt timet. Det er ikke mange dager siden han startet sin kampanje for gjenvalg, og neste høst er det valg i USA. Et land på krigsfot kan være bra for en sittende leders oppslutning.

I Israel sitter en annen leder som har store innenrikspolitiske utfordringer. Også Benjamin Netanyahus politiske karriere kan reddes av en konflikt med erkefienden Iran. Det er farlige tider.