Høyresidens stempling

Å ha som strategi å karikere en politikk, og beskrive Ap som ytterliggående, er ikke rent.

Høyresiden har vært flittige denne sommeren med å lime Arbeiderpartiet til alt som kan minne om venstreside, og særlig til Rødt. Koblingene som gjøres er ofte søkte, og det er oppsiktvekkende når det kommer fra et Høyre som mer enn gjerne ønsker å snakke om at motparten driver såkalt «skitten valgkamp». Å ha som strategi å karikere en politikk, og beskrive Ap som ytterliggående, er ikke rent.

Tirsdag morgen svarte utdanningsminister Jan Tore Sanner på Arbeiderpartiets ønske om å begrense adgangen til å etablere friskoler ved å kalle det «oppsiktsvekkende radikalt». Ikke er det oppsiktsvekkende, ikke er det radikalt. Men det Sanner gjør er gjennomsiktig. Høyres strategi er tydelig og helt bevisst, partiet søker å stemple Arbeiderpartiet som ytre venstre. Mot bedre vitende.

Høyres sommervakt Mathilde Tybring-Gjedde har hatt en imponerende arbeidsøkt denne sesongen med mange utspill og innlegg i avisene. Den tjukke røde tråden hos henne har vært å koble Arbeiderpartiet og Rødt. Eksemplene er mange. «Det burde bekymre oss at denne linjen nå forlates og at det normalt mer pragmatiske Ap stadig sluker flere av premissene til Rødt», skrev hun i VG 3. juli. «Arbeiderpartiet har kopiert Bjørnar Moxnes», hevdet hun.

I VG denne uka skrev hun det igjen, nå om Støre: «Han har kopiert retorikken til Bjørnar Moxnes», og «Det er trist å se et styringsparti som Arbeiderpartiet sette ideologi foran barna». I Dagbladet 30. juli skrev Tybring-Gjedde følgende: «Rødt har klart å sette premisset for den debatten de siste årene. Også Ap blir dyttet i den retningen, og klarer ikke å stå oppreist og forsvare den norske samfunnsmodellen».

Civita-sjef Kristin Clemet har også gjort sitt med å undre på «hvorfor ikke Arbeiderpartiet i større grad tar et politisk og ideologisk oppgjør med Rødt» i et mye omtalt blogginnlegg.

Også er det Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde som midt i mye annet vås om vaser på TV2 søndag kveld, sa han ville «få kastet dette rødgrønne kommunistiske byrådet ut». Det må være SV og Arbeiderpartiet da som er kommunister.

Arbeiderpartiet må ikke la seg herje med, men stå støtt på sitt sosialdemokratiske fundament. Det er ikke negativt å tilhøre venstresiden.