Leder

Frihet under press

Hittil i 2020 er 22 journalister drept under utøvelsen av sitt arbeid.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

For 30 år siden falt Berlinmuren. Vi trodde framtida tilhørte stadig mer liberale og demokratiske samfunn. Men det som skulle være historiens stødige marsj mot åpne demokratiske samfunn, har stanset opp flere steder.

Også EU-medlemmer som Polen og Ungarn går nå i gal retning.

Det kan være lett å glemme for oss som bedriver journalistikk i Norge, men mange av våre internasjonale kolleger er kommet under press i denne nye, mindre optimistiske virkeligheten.

I Mexico, for eksempel, er 135 journalister drept siden 2000, fire i år. Hittil i 2020 er 22 journalister drept under utøvelsen av sitt arbeid verden over, ifølge Reportere uten grenser. 243 journalister sitter fengslet.

Situasjonen blir aktualisert av to konkrete tilfeller i vårt nærområde.

I Storbritannia prøver Wikileaks-sjefen Julian Assange å kjempe mot utlevering til USA. Der vil Assange bli tiltalt for spionasje, og risikerer å tilbringe resten av sitt liv i fengsel. For å ha avslørt krigsforbrytelser. For å ha begått journalistikk.

I forrige uke brente den russiske redaktøren Irina Slavina seg selv til døde foran innenriksdepartementets kontor i byen Nizjnij Novgorod i Russland. «Jeg ber dere gi Den russiske føderasjonen skylden for min død», skrev Slavina på Facebook før hun tok sitt eget liv, etter det som skal ha vært trakassering fra myndighetene.

Legg til en president i USA som kaller mediene «folkets fiende» og skriker «fake news» straks mediene rapporterer noe han ikke liker, og at autoritære Kina får en stadig sterkere posisjon på den internasjonale scenene. Konklusjonen blir klar: Pressefriheten er under press i store deler av verden.

Det har dramatiske konsekvenser for den offentlige samtalen og befolkningens tilgang til uhildet informasjon.

Vi priser oss lykkelig over at vi, tross et stadig hissigere ordskifte, lever i et land der pressen er fri og arbeidsvilkårene stort sett er gode. Men Norge er ikke en isolert øy, og heller ikke her er vi immune mot utviklingen internasjonalt. Vi må verne om pressefriheten, en av forutsetningene for et demokratisk samfunn.

Mer fra: Leder