Dagsavisen mener

Brenna lover hardere lut mot arbeidslivskriminalitet

Nå skjerpes endelig bøtesatsene for kriminelle aktører i arbeidslivet. Vi må være harde mot de harde.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

For et knapt år siden fant Rødt, SV, MDG, Pasientfokus, Venstre, Høyre og Frp sammen i Stortinget i spørsmålet om nivået på bøter Arbeidstilsynet kan ilegge kriminelle aktører i arbeidslivet

En samlet opposisjon til regjeringen ønsket å slå hardere til mot useriøse aktører. Som Aftenposten har skrevet godt om: I fjor mistet 28 mennesker livet på jobb i Norge, og altfor mange kriminelle aktører slipper unna med lovbrudd og lyssky virksomhet. Slik skal det ikke være i norsk arbeidsliv.

Vi må være hard mot de harde i arbeidsmarkedspolitikken

Av uforklarlige årsaker stemte de to regjeringspartiene imot vedtaket den gangen – selv om de begge støttet prinsippet. Dermed fikk regjeringen et såkalt anmodningsvedtak fra flertallet på Stortinget i fanget. Nivået på bøtene skulle opp, enten regjeringen ville eller ikke.

Nå har den ferske arbeidsministeren Tonje Brenna (Ap) tatt eierskap til problemstillingen, og varslet at regjeringen vil heve bøtenivået kraftig. Det er helt riktige signaler fra Brenna. Vi må være hard mot de harde i arbeidsmarkedspolitikken.

I dag kan Arbeidstilsynet gi gebyrer på opp til 1,8 millioner kroner. Brenna foreslår å øke toppnivået til 50 G, noe som vil si nesten 6 millioner kroner. For å sørge for at reglene rammer også store og mektige aktører, ligger det i forslaget at Arbeidstilsynet skal kunne gi gebyr på inntil 4 prosent av virksomhetens omsetning.

Om selskapet er en del av et konsern, skal bøtesatsen ta utgangspunkt i konsernets omsetning. Da kan vi få bøtenivå som virkelig monner.

Statsråden har også varslet en totalgjennomgang av alle virkemidler Arbeidstilsynet kan ta i bruk, også dette i utgangspunktet en del av vedtaket til en samlet opposisjon, både til høyre og venstre for regjeringen. Dette høringsforslaget er første dele av arbeidet.

Vi er glade for at regjeringen ikke lenger stritter imot, men nå sørger en skjerping av arbeidstilsynets verktøy. Vi stiller oss dermed bak et nå samlet storting når det skjerper innsatsen mot useriøse og kriminelle aktører i arbeidslivet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener