Dagsavisen mener

Treg, tregere, regjeringen?

Den hjelpende hånden kom. Men den kom for sent, og for ukoordinert.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Da krigen brøt ut i februar 2022 kom Ukraina med anmodninger om bistand fra Norge. Regjeringens håndtering i denne fasen får nå betimelig kritikk fra Kontrollkomiteen på Stortinget.

Spesielt kritikkverdig er den mangelfulle håndteringen av sårede ukrainske soldater. VG avdekket i fjor høst at regjeringen stanset hentingen av soldater som trengte helsehjelp. Årsaken skal blant annet være en uenighet om hvorvidt de sårede soldatene skulle betale egenandel. Dette er rett og slett vondt å lese.

Justisminister Emilie Enger Mehl ble spurt om status i Stortinget. Da opplyste hun ikke om at Norge først hadde sagt ja til ukrainske myndigheter, før regjeringen stanset hentingen. Et flertall i komiteen mener statsråden burde opplyst om dette. Høyre og Venstre mener det er et brudd på opplysningsplikten.

Regjeringens trege respons skal ha sammenheng med lang saksbehandlingstid og utreding om Norge kunne hente soldater i krig. Mye tyder dessuten på at saken havnet i limbo mellom ulike departementer som ikke ble enige om hvor ansvaret hørte hjemme.

Det tok hele 73 dager før ukrainske myndigheter fikk tilbakemelding fra Norge om de sårede soldatene. Regjeringen brukte også 106 dager på å behandle en forespørsel – som kom kun dager etter krigsutbruddet – om verneutstyr til sivil redningstjeneste. Og de brukte 223 dager på en forespørsel om bromateriell.

Kritikken som går på lang saksbehandling kommer fra en enstemmig kontrollkomité hvor fire av medlemmene tilhører regjeringspartiene. Det er bra at komiteen har lagt press på regjeringen underveis, i de tilfeller håndteringen har vært for treg.

Krigen i Ukraina skapte en uoversiktlig situasjon. Det var et vanskelig terreng å orientere seg i, ikke minst juridisk. Den totale bistanden til Ukraina er heldigvis bedre i dag. Statsminister Jonas Gahr Støre sier han tar komiteens uttalelse på alvor, og at regjeringen vil lære og handle annerledes der det er behov.

Vi forventer bedre og raskere koordinering fra regjeringen ved neste korsvei. Land i nød må kunne stole på norsk bistand i en akutt situasjon.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener