Leder

Ny trussel

Vi hadde knapt rukket å fordøye den gode nyheten om at vaksineringen starter i romjula, da det kom en nedslående melding fra Storbritannia om at et mutert virus av covid-19 var oppdaget i landet.

A woman stands at the check-in of British Airways for a flight to London at Duesseldorf Airport in Duesseldorf, western Germany, on December 21, 2020, amid the ongoing novel coronavirus / COVID-19 pandemic. - Countries around the world have begun banning flights and travellers from the UK after a new strain of coronavirus was detected there. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Den nye koronavarianten kan være opptil 70 prosent mer smittsom.

Viruset er også funnet i andre land, blant annet Danmark, Nederland og Italia. Danmark, Sverige og Finland reagerte raskt på meldingene og stanset all flytrafikk fra Storbritannia. I Norge nøyde Helsedirektoratet seg søndag med en anmodning om at reisende fra Storbritannia må teste seg. Det var en altfor svak reaksjon. Mandag morgen ombestemte heldigvis regjeringen seg.

Flyginger fra og til Storbritannia er foreløpig stanset i to døgn.

Les også: Disse kommunene får koronavaksinen først – Norge 35.000 doser i romjula

Vi vet ikke om viruset har kommet til Norge. Men siden britene har hatt fri adgang til landet, kan noen ha brakt smitten med seg. Derfor er det viktig at alle som har kommet til Norge de siste ukene, tester seg. Det må også gjelde briter som er ute av karantenen.

Myndighetene må slå hardt ned på alle som forsøker å vri seg unna testing og karantene.

Siden den nye virusvarianten er svært smittsom, kan det forklare hvorfor smitten har spredt seg hos britene med eksplosiv kraft. Den britiske regjeringen har dessuten vært for sent ute med effektive smitteverntiltak. Det har gjort situasjonen i landet verre.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

I Norge har regjeringen og helsemyndighetene håndtert pandemien mye bedre. I alle fall til nå.

 Les også: Dette er Oslos vaksineplan: – Ikke ring fastlege, ikke ring bydelen. Vi ringer deg

Importsmitte er regjeringens svake punkt. Unntaket fra karantenebestemmelsene for gjestearbeidere i sommer, kan ha bidratt til at vi fikk en ny smittebølge i høst. Slikt må ikke gjenta seg.

Den nye virusvarianten skal ikke gi mer sykelighet. Den skal heller ikke gjøre koronavaksinen uvirksom. Vaksinasjonsprogrammet kan gå sin gang. Helsemyndighetene må holde fast ved de strenge smitteverntiltakene. Nye smitteutbrudd må straks slås ned.