Leder

You’re fired!

Med nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton ute av posisjon til å hviske sin gift i Trumps øre, er verden nå et sikrere sted.

(FILES) In this file photo taken on April 9, 2018, US President Donald Trump shakes hands with National Security Advisor John Bolto during a meeting with senior military leaders at the White House in Washington, DC. - US President Donald Trump on September 10, 2019, announced he has fired his hawkish national security advisor John Bolton, saying he disagreed "strongly" with his positions. "I asked John for his resignation, which was given to me this morning," Trump announced on Twitter. "I informed John Bolton last night that his services are no longer needed at the White House." Trump said he would name a replacement next week. (Photo by NICHOLAS KAMM / AFP)
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Stolleken i Det hvite hus fortsetter. Nå er det nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton som forsvinner ut etter halvannet år ved president Donald Trumps side.

Det kan være det eneste fornuftige Trump har gjort ved siden av å sparke strategen og hjernen bak hans eget presidentskap, Steve Bannon.

Lista med menn i dress som har forsvunnet ut er rekordlang. Flere enn 30 såkalte seniorer, statsråder og rådgivere, er borte. Stabssjef i Det hvite hus, forsvarsminister og utenriksminister er alle byttet ut siden Trumps tiltredelse i januar 2017.

Bolton er en hauk. En av etterkrigstidas største krigshissere og USA-fanatikere. Han jobbet tett med president Bush før Irak-krigen og var involvert i konstruksjonen av påstandene om Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen. Han er beryktet for sitt stadige forsvar av Irak-krigen.

Han har stått for en ekstremt konfronterende linje med både Iran og Nord-Korea. Når Trump aller mest har vært opptatt av en bedre atomavtale med Iran, har Bolton ønsket seg slutten på Irans regime. Med alle midler. Og det skal være uenighet om linjevalg i Iran-spørsmålet som nå har vært avgjørende for at Bolton forsvinner ut svingdøra i Washington DC. Bolton pushet på for langt, for hardt.

USA har spilt høyt i Midtøsten siden de, mot sine vestlige partneres klare råd, avsluttet atomavtalen med Iran. Siden da har verden stått farlig nær randen av en krig som ville gitt vanvittige konsekvenser. Med Bolton ute av posisjon til å hviske sin gift i Trumps øre, er verden nå et sikrere sted.

Nå venter verden på det fjerde skiftet med nasjonale sikkerhetsrådgivere. Michael Flynn forsvant etter russerskandalen etter en måned. General HR McMaster tok over, men orket ikke mer etter tretten måneder med Trump. Nå er Bolton historie. Hvem som kommer inn er ennå ikke avklart.

Men sikkert er det at en farligere nasjonal sikkerhetsrådgiver enn Bolton er det knapt trolig å oppdrive. Og Trump har med avsettelsen sagt at Boltons linje var for heftig.

Det er et godt tegn. Med Bolton på historiens hylle, kan vi alle føle oss litt tryggere.