Kommentar

Trygve statsminister?

Sp er soleklar vinner på meningsmålingene i oktober.

På snittet av målingene fra Poll of polls går Sp fram med 2,4 prosentpoeng til 16,5 prosent. Ap går tilbake til 21,1 prosent.

Tendensen i meningsmålingene viser at Sp er på vei mot 17 prosent, mens Ap nærmer seg 20 prosent. Fortsetter denne utviklingen fram mot valgdagen om ett år, kan det hende at Sp blir jevnstort med eller større enn Ap.

Det vil stille statsministerspørsmålet i et nytt lys. Hittil har de fleste tatt det for gitt at Ap-leder Jonas Gahr Støre er statsministerkandidat på rødgrønn side. Forutsetningen er at Ap er største parti i landet og at det er klart større enn Sp.

Høyre passerte Ap som største parti på meningsmålingene allerede i mai. Til tross for at Høyre har mistet oppslutning de tre siste månedene, har partiet beholdt førsteplassen.

Mer om målingen: Senterpartiet mest fram i oktober

Siden mai har Ap gått jevnt og trutt tilbake. Det er nesten ikke til å tro at det er mulig for det største opposisjonspartiet å gjøre det så dårlig i en situasjon med økonomisk krise og skyhøy arbeidsløshet.

Aps trøst er at meningsmålingene viser at den rødgrønne opposisjonen hadde fått et solid flertall på Stortinget med over 90 mandater. Det hadde sikret Støre statsministertaburetten. Nå er det ikke opplagt at det er så sikkert lenger. Et Sp i framgang har økt lysten i partiet på å kjøre fram Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat. Flere fylkespartiledere sto fredag fram i Aftenposten og sa at Senterpartiet må få statsministeren hvis partiet blir større enn Ap.

Luringen Trygve vil ikke kommentere den saken. Han vil snakke om andre politiske saker og ikke om personer og spill. Sp-lederen vet at han er meget populær i eget parti og blant velgerne generelt. Populariteten kan forsvinne hvis han i falsk beskjedenhet sier at han er uaktuell som statsminister.

En meningsmåling i Dagbladet fredag viser at et flertall av det norske folk mener at Trygve Slagsvold Vedum er en bedre egnet statsminister enn Jonas Gahr Støre i en regjering der både Ap og Sp inngår. 47 prosent mener at Vedum er best egnet, mens 43 prosent mener at Støre bør være statsminister i en slik regjering. Blant de rødgrønne velgerne svarer 49 prosent at Trygve Slagsvold Vedum bør bli statsminister, mens 48 prosent foretrekker Støre.

Samme måling i Dagbladet viser at det bare er 1,7 prosentpoeng som skiller partiene når det gjelder oppslutning. Senterpartiet måles til 17,8 prosent, mens Ap får 19,5 prosent.

Slike målinger gir optimisme og overskudd til Sp.

Mediene vil etter hvert begynne å snakke om tre statsministerkandidater, Erna, Jonas og Trygve, hvis Sp og Ap blir jevnstore. Det er nok bra for Sp, men neppe bra for Ap og Høyre. De to er mest interessert i å holde liv i statsministerduellene mellom Erna og Jonas.

Høyre er på vei ned. Partiet har siden april holdt seg godt over 25 prosent. De to siste månedene har partiet kommet på 24-tallet. Frp vokser ikke. I oktober har partiet omtrent samme oppslutning som det hadde før partiet gikk ut av regjeringen i januar.

Les også: «Så feil kan man ta når viktige avgjørelser tas under press og stress»

For KrF og Venstre er oppslutningen fortsatt elendig. Begge partier ligger under sperregrensen. MDG og Rødt ligger stabilt over grensen. MDG får 4,5 prosent og Rødt 4,6 prosent. Det ville ha gitt partiene 8 mandater hver.

Det er Sps framgang som gjør at den rødgrønne opposisjonen har et solid overtak på regjeringssiden. Overgangen fra den borgerlige siden til de rødgrønne partiene skjer i all hovedsak til Sp.

Ap, SV, MDG og Rødt henter bare marginalt med borgerlige velgere. Skulle Sp «sprekke» eller at Erna Solberg og Siv Jensen skulle lykkes med å hente tilbake velgere som de har mistet til Sp, vil vi se helt andre tall i målingene. Muligheten for regjeringsskifte neste år er avhengig av at Sp fortsatt henter titusener av borgerlige velgere.

Mer fra Dagsavisen