Snakk om sult

Det snakkes for lite om vekt i norsk toppidrett

Det har gått en uke siden Ingvild Flugstad Østberg gikk på podiet på Beitostølen og fortalte at hun ikke kunne starte i langrenn foreløpig. Helsa sa nei. Uten at hun ville utdype hvorfor. Helseproblemer kan være veldig sammensatt.

Siden har debatten om norsk toppidrett handlet om vekt og sunnhet. Særlig har mannlige langrennsløpere og skihoppere snakket om presset de føler på. Norske toppidrettsutøvere er sultne. I ordets opprinnelige betydning slik Knut Hamsun skrev om. Det er dessverre virkeligheten.

Alle skjønner at vekt kan ha innvirkning på en prestasjon. Kunsten er å finne sin egen matchvekt. Folk er forskjellige, både fysisk og mentalt. I kvinnenes cupfinale ble LSK-spilleren Therese Sessy Åsland hetset på nett fordi hun var «for feit». Tøft nok svarte hun på sosiale medier og fortalte at hun hadde en diagnose. Hun kan ikke bli sylslank. Men hun kunne score i cupfinalen og bli norsk mester. Det holder i massevis.

Vi skulle ønsket at flere som henne kunne snakke om vekt, uten å bli presset til det. Marit Bjørgen og Therese Johaug har helt forskjellig kroppsbygning. Førstnevnte hadde naturlig muskelstyrke, Johaug er naturlig lettbygd. Og da kan man enklere både løpe fort og gå raskt på ski. Men i skisprint hevder hun seg ikke.

De nye langrennstalentene som kommer opp nå har fysikk og muskler. Og vil vise at det også kan gi suksess.

Petter Northug var aldri sylslank. Han unte seg noe og hadde kanskje vunnet enda noen spurter til hvis han hadde stått over noen måltider. Men trivselen gikk foran. Heldigvis.

Utøvere på dette nivået har en stor utfordring i å få i seg nok næring. Syklister på Tour de France-etappene må planlegge i detalj hva de skal ta inn. Jakob Ingebrigtsen spiser brød med Nugatti og går gjerne på McDonalds hvis nødvendig. Men hva som er riktig balanse er det bare det enkelte individ som vet. Og da må man fokusere på fornuft og trivsel, ikke på et tall.

Hoppsporten ble endret etter at ny stil ble innført. Plutselig måtte man være lett. Det ga groteske utslag i slanking.

Vi vil ikke ha utøvere som sulter. Støtteapparatet må oppfordre til åpenhet slik at utøverne kan lære av hverandre, ikke skule på hverandre.