Kommentar

Selvkritisk Støre

Ap taper terreng hos LO. Svarer med å skrote «New Public Management».

Jonas Gahr Støre var både system- og selvkritisk da han onsdag talte på LO Stats konferanse på Gol. Han lover en tillitsreform i offentlig sektor.

Ostehøvelen skal ikke lenger brukes til å kutte, og det skal bli slutt på markedstenkning i offentlig sektor. For en gangs skyld lot Støre være å dra hele den politiske leksa.

Han konsentrerte seg om offentlig sektor og traff dermed de aktuelle tillitsvalgte i salen rett i hjertet.

Ap-lederen ønsker å spille på lag med de ansatte og tillitsvalgte i offentlig sektor når partiet nå skal konkretisere tillitsreformen.

Støre lover å gravlegge regjeringens reform for avbyråkratisering og effektivisering (ABE-reformen). Gjennom ABE-reformen har regjeringen kuttet flatt mellom 0,5 og 0,7 prosent i så godt som alle offentlige etaters budsjetter. Regjeringen har så langt spart inn ti milliarder kroner på disse årvisse ostehøvelkuttene.

– Vinner vi valget i 2021, er det slutt på dette flate kuttet. Det er hodeløst å kutte like mye over alt. Da skjæres alle over én kam.

Ostehøvelen passer på toppen av en ost, ikke på toppen av offentlig sektor, sa Ap-lederen og fikk kraftig applaus fra salen. Støre benyttet anledningen til å trykke Høyre-paret Victor Norman og Christine Meyer til sitt bryst.

Økonomiprofessorene Norman og Meyer kom nemlig med krass kritikk av nettopp regjeringens ABE-reform, på Gol-konferansen dagen før.

Det hører med til historien at finansminister Siv Jensen (Frp) har slått fast at ostehøvelkuttene i offentlig sektor har kommet for å bli.

«Jeg vil bli veldig overrasket hvis en ny regjering skulle finne på ikke å videreføre ABE-reformen. Det kommer de ikke til å ha råd til. Punktum finale.», sa Jensen nylig til Klassekampen.

Støre gjør det klart at også Ap kan komme til å holde igjen på pengebruken i noen offentlige etater, men det skal ikke lenger kutte flatt over hele linja.

Det mest interessante i Støres budskap er imidlertid at han vil skrote «New Public Management».

Han vil erstatte målstyring og markedstenkning med en tillitsreform i offentlig sektor. Nærhet til brukerne, respekt for fagfolk og involvering av de ansatte, er beskjeden fra Ap-lederen inn mot den nye programprosessen.

Samtidig er Støre nøye med å poengtere at det var behov for flere av reformene som Ap sto for under Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenbergs perioder som statsministre.

Støre mener det var riktig å gjøre om det trauste Televerket til Telenor, overføre sykehusene til staten og slippe private eiere inn i Statoil.

– Men noe gikk galt på veien, sa Støre og innrømmet at det som begynte med en ambisjon om «fristilling» har blitt en tvangstrøye i mange deler av offentlig sektor.

Ap-lederen hevder at det å styre etter mål har blitt «en pervers, detaljert målstyring som ikke tjener noen». Dette fører til dårlig trivsel og høyt sykefravær blant de ansatte.

I neste omgang blir resultatet dårligere offentlige tjenester. Støre tok også selvkritikk på vegne av Ap. Han mener at partiet for ofte har forsvart «systemet» og i perioder har omorganisert ovenfra.

Støres nye toner om offentlig sektor må være søt musikk i mange sosialdemokraters ører. Nå gjenstår det å få dette nedfelt i så konkret politikk at det kan fenge flere velgeres interesse.

Vi har friskt i minne at Ap under Støre har gått på to skikkelige valgnederlag. Nå er strategien å «reise kjerringa» blant LOs medlemmer.

Tommelfingerregelen for Ap-strategene er at Ap må ha halvparten av LOs 930.000 medlemmer i ryggen for å gjøre et brukbart valg. Ved årets valg var det bare 33 prosent av LO-medlemmene som stemte på Ap, som da samlet landet på 24,3 prosent.

Arbeiderpartiet bommet på sakene som kom til å dominere i årets lokalvalg. LO-medlemmene er opptatt av de samme sakene som folk flest.

Da hjelper det fint lite at Ap under Jonas Gahr Støre, paradoksalt nok, har en bedre arbeidslivspolitikk i LO-ledelsens øyne enn det Stoltenberg klarte i nyere tids glansdager.

Utakk er verdens lønn. Ved neste korsvei må Støre få belønning for innsatsen. Det blir vinn eller forsvinn.

Mer fra Dagsavisen