Kommentar

Bær, øl og død

Evig eies kun et dårlig rykte. Hva nå, norske jordbærbønder?

Hei Kina, kan den som fant på å kalle dette sivilisasjonstruende viruset for corona, ta et steg fram? Der ja, akkurat. Aner du hva du har gjort? Aner du hva du har satt i gang? Noen av mine beste venner heter Corona.

En ting er at dette viruset er litt skremmende i seg sjøl.

Altså at vi alle skal dø av influensa, altså dø liggende utkjedet i våre senger med en kald klut for pannen, sår hals, en litt for tung roman på brystet, vondt i kroppen, og Netflix flimrende i bakgrunnen eller, more likely og egentlig verre, ikke kommer oss på vår selvfølgelige og svært berettigede kvartalsmessige storbyferie.

Men det er også skremmende å tenke på hva pokker dere nå gjør med noen av våre mest folkekjære varemerker.

Det er selvsagt også skremmende, ja det skremmer meg mer enn tanken på å dø av influensa, å se det kinesiske apparatet i full blomst. OK, det er bra at de tar det på alvor.

Men å se Kina trykke på den store, autoritære knappen og stenge ned en by på 10–11 millioner over natta, nekte inn- og utpasseringer, er virkelig inn til beinet uhyggelig.

Det spekuleres også i at det kinesiske partihierarkiet har bidratt til å gjøre situasjonen verre ved at ansvarlige funksjonærer ikke våget si ifra før.

Mangel på ytringsmot og frykt for å få skylda, kan faktisk ha bidratt til problemet.

Det ligner litt, uten sammenligning for øvrig, på Tsjernobyl, og det russiske instinktet om å sitte musestille og håpe at ingen finner det ut.

Men det er ikke dette som er dagens ærend. Det er navnet på dette viruset jeg er bekymret for, altså for de andre coronaene. Dette er så vidt jeg kan huske å ha lest den sjuende gang Verdens helseorganisasjon har trykket på alarmen de siste ti årene.

Vi husker alle SARS, ebola, MERS, svineinfluensa, AIDS, zika, navn vi kunne bli litt usikre av. Kliniske forkortelser og eksotiske ord. Dette siste utbruddet er egentlig det samme som SARS, bare en litt annen variant tilhørende samme familie – corona. Men kaller dem det 2019-nCoV?

Nei da, her tar de med seg kjente og kjære corona ned i søla.

Ikke bare eies evig et dårlig rykte. Navnet skal liksom ikke skjemme, heller. Men det gjør det. For hva skjer nå med Corona, ølen? Det er jo krise at vi ikke skal kunne nyte en iskald Corona med limebåt i tuppen en solskinnsdag uten å få frysninger av å tenke på influensa og muskelsmerter. Og det er nærmest umulig å drikke med munnbind, må vite.

Assosiasjonen er jo forferdelig. Nå har en talsperson for Corona (for ølen, ikke viruset!) – i fullt alvor – rykket ut og fortalt amerikanske Business Insider at «vi tror, i det store og hele, at konsumentene forstår at det ikke er noen sammenheng mellom viruset og oss». I det store og hele, ja.

Snart kommer vel en talsperson for Kina og sier det samme. Om viruset. Det ville kledd et regime som har en tendens til å fortrenge fortida.

Og hva med corona – bæret? Norsk landbruks pride and joy, alle jordbærs mor. Dette store, testvinnende, søte og C-vitaminrike bæret. Det norske nasjonalbæret! (Men ikke si til noen at det egentlig er fra Nederland, det blir bare dårlig nasjonalistisk stemning.)

Blir det det samme å kjøpe en kurv corona (OK, det skrives ofte korona – men det gjør viruset også!) framover, hvis verden skulle forgå av corona?

Skal det være fløte eller is til influensaen?

Mer fra Dagsavisen