Arbeiderpartiet stuper – Senterpartiet flyr høyt

De to store blør til de mange små, skriver Dagsavisens Arne Strand om Opinions partibarometer for juni.

Les om målingen her: Katastrofetall for regjeringspartiene

Det er flertall for en regjering av Ap, SV og Sp på Opinions partibarometer for juni med 87 stortingsmandater. Det er ikke Aps fortjeneste. Partiet faller dramatisk med 4,2 prosentpoeng til 23 prosent. Den rødgrønne trepartiregjeringen reddes av at Sp går opp med 2,8 prosent til 16,9 prosent. Det er bedre enn partiets rekordtall ved stortingsvalget i 1993. Den gangen var det EU-saken som sendte partiet til værs. Denne gangen er det Solberg-regjeringens sentraliseringspolitikk, Venstres og KrFs sammenbrudd og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums synlighet og tydelighet som ligger bak.

Det er ikke bare Ap som ramler og avgir velgere til de mindre partiene. Også Høyre faller. Høyre får 19,1 prosent. Det ville vært partiets svakeste oppslutning siden valget i 2009. Trygve Slagsvold Vedum puster Erna Solberg i nakken. Sp har passert Frp som landets tredje største parti på meningsmålingene. Nå står Høyre for tur til å bli forbigått. Fortsetter Trygve Slagsvold Vedum i samme tempo vil han kunne se ryggen til Jonas Gahr Støre i rittet fram mot stortingsvalget om to år.

Med et Ap i fritt fall og et Sp som flyr stadig høyere, kan det før stortingsvalget ikke utelukkes at det blir stilt spørsmål om hvem som skal være statsminister i den nye regjeringen. Bør det bli Støre som eventuelt har gått på et stort valgnederlag, Aps største siden valget i 1924, eller Vedum som da blir valgets vinner med det beste resultatet i Sps historie? Ap vil tviholde på at partiet skal ha statsministeren, men det er nok mange velgere som vil undre seg over at valgets taper, vinner statsministertaburetten i en koalisjonsregjering.

Hvis en rødgrønn regjering blir avhengig av mandatene til Rødt og MDG, vil spørsmålet gå til Bjørnar Moxnes (Rødt) og Une Bastholm (MDG) om hvilken statsminister de vil ha. Begge partier har styrket seg voldsomt i det siste. På junimålingen tar Rødt et hopp opp til 7,1 prosent og ville med det fått 12 stortingsmandater. Framgangen kommer på bekostning av SV som går tilbake. MDG fosser fram og får 7,1 prosent og hadde med det resultatet fått 11 mandater. Bompengedebatten har satt fart på den grønne bølgen. Rødt og MDG kan bli en tung tunge på vektskålen når ny regjering skal dannes. De peker nok ganske sikkert på Ap og Støre. De kan peke nese til Erna Solberg.

Jonas Gahr Støre får likevel en stor utfordring med å danne regjering hvis Aps oppslutning faller helt ned mot 20 prosent og dersom han blir avhengig Rødt og MDG for å få flertall. Da vil jeg ikke utelukke at han gir seg som partileder. Ingen ting ser for tida ut til å lykkes for Ap. Hver gang partiet løfter seg, dukker det opp en sak som slår partiet ned. Tidligere var det «Giske-saken». Nå er det bompengesaken. De t er enn tøs at den type saker er som skigarder. De varer ikke evig. Dagens urolige politiske landskapet vil normalisere seg fram til stortingsvalget. Ap kan vokse igjen, ikke til gamle høyder, men høyt nok til at Jonas Gahr Støre vil avløse Erna Solberg som statsminister etter stortingsvalget.

Statsminister Erna Solberg og Høyre sliter også voldsomt. På dagens måling mangler hennes regjering 28 mandater på flertall. Høyre faller for tredje måned på rad. Erna Solberg leder en regjering som trues av indre oppløsning. Frp truer med å bryte ut på grunn av bompengesaken. Frp fortsetter å falle. Venstre og KrF ligger begge under treprosent. Kjell Ingolf Ropstad og hans høyreside har klart å gjøre KrF til landets minste parti på Opinions måling.

Sommerens sensasjon, anti-bompengepartiet FNB, er ikke registrert på denne målingen, men kategorien «andre» øker til 4,2 prosent. Her ligger det mange bompengemotstandere begravet. Tallet er ikke skremmende høyt. FNB forsyner seg riktig nok grovt av velgere i flere store byer nå foran kommunevalget, som i Bergen, Stavanger og Oslo. Her er det Frp som blør velgere. Det er stor mulighet for at bompengemotstanden brenner ut ved kommunevalget, og ikke bli å regne med ved stortingsvalget om to år. Men ved høstens kommunevalg, kan bompengelistene føre til mye politisk galskap.

Den har allerede begynt. Høyre og Frp i Oslo er blitt vettskremt av en lokal måling som viser at FNB har fått 9,1 prosent på en lokal måling. Høyre og Frp er nå blitt positive til å samarbeide med FNB. I stedet for å stå opp for den samferdsels- og bompengepolitikken Høyre og Frp har stått sammen om i seks år i regjeringen, legger de seg flate for bompengekritikken. Høyres byrådsleder Eirik Lae Solberg klarer til om med å finne likhetspunkter mellom Høyres og FNBs program.

Det er forståelig at Frp omfavner FNB. Det er tross alt deres gamle velgere. Det er ikke lett å forstå at Høyre stiller seg positiv til en protestbevegelse som protesterer mot det Høyre er for. Bompengepanikken har også tatt tak i Høyre.