Kommentar

Jul med «dunkelflaute»

Tar Norge mål av seg å bli en dårlig og upålitelig beredskapsvenn?

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Når det lir og lakker mot jul kommer Språkrådet hvert år med en melding om hvilket ord som er kåret til årets nyord. I 2024 ble det beredskapsvenn. Det lange og litt kompliserte ordet er et uttrykk for at vi lever i en urolig verden. Norske myndigheter har sett seg nødt til å oppfordre nordmenn til å tenke gjennom hvordan en eventuell krise skal håndteres også på det private plan.

Å samarbeide med en venn eller en nabo om beredskap, er en viktig og fin del av denne tenkningen. Det kan være noe så enkelt som å ha et felles lager med vann og knekkebrød eller finne et tørt sted der noen vedsekker kan oppbevares.

Det er så lite forenlig med julens budskap som det kan være

Jeg har ikke registrert at nordmenn har tatt bølgen for nyordet, men jeg synes at alt som har med vennskap og solidaritet er fint å ta med seg inn i både advents- og juletiden. Befolkningen i dugnadslandet Norge vil gjerne vise omverdenen at her står vi opp for hverandre, og at vi også ligger på tetplass i internasjonal omsorg.

Kommentar: Erna Solberg har grunn til å skjelve i skjørtet

Denne profilen fikk en kraftig nesestyver omtrent samtidig som Språkrådet presenterte årets valg av nyord. 14 dager før jul kom det et forhåndsvarsel om at maksprisen for strøm for en stakket stund ville være over ti kroner per kilowattime. Årsaken til tidoblingen var den såkalte dunkelflaute i Tyskland. Overflod av mørke og total vindstille tvang tyskerne til å kjøpe energi fra Norge til høy pris. Dermed var det stilt en markedspris, som også norske næringslivskunder, i hvert fall i det sørlige Norge, måtte betale.

Det folkelige raseriet var til å ta og føle på. Energiminister Terje Aasland måtte ty til banneord for å beskrive situasjonen. Strøm er blitt en het sak, og i likhet med andre Ap-strateger så han klart hva en ukontrollert strømpris kan ha å si for det kommende stortingsvalget neste høst.

Folkestemningen spredde seg også til NRK Dagsrevyen. Denne redaksjonen skulle være den mest seriøse og balanserte vi har i Norge. Jon Gelius hadde tatt turen fra Arendal for å være vikarierende programleder, og det virket som han hadde tatt raseriet fra Sørlandet med seg i bagasjen. Det ble en skandaløs opptreden. Energiminister Aasland ble herset med av en frådende programleder på et nivå som selv ikke Fox News kan konkurrere med i nasjonalistisk «oss selv nærmest»- tenkning.

Energiminister Terje Aasland (t.v.) og Jon Gelius under Dagsrevyen-sendingen 11. desember.

Les også Lars West Johnsen: De klarte ikke å arrangere et bakholdsangrep på Støre. Kan de styre landet? (+)

Norske politikere har latt seg rive med. «Nå må det bli slutt med disse strømkablene til kontinentet». Reaksjonene fra nabolandene Danmark og også Sverige er sterke. «Dere kan vel ikke mene alvor med å sette resten av Europa i stikken», er budskapet fra våre nordiske forbundsfeller.

De har stilt opp for oss tidligere. Senest under koronapandemien. Hadde det ikke være for EU ville Norge blitt stilt langt tilbake i vaksinekøen. EU var en pålitelig beredskapsvenn når det trengtes som mest.

Det kan samme kan ikke sies om Norge, og det er så lite forenlig med julens budskap som det kan være.

• Vi skal ikke dele dersom det går ut over oss selv.

• Andres situasjon trenger vi ikke å bry oss så mye om så lenge vi har det bra hos oss.

Det er grått og fælt, og gjør det lite trivelig å være norsk i en jul der det skal være «myttji lys og varme». «Dunkelflaute» av det mørkeste slaget hører ikke hjemme i den sammenheng.

Les også Jo Moen Bredeveien: Strømprisen gikk i været og politikerforakten nådde nye høyder

Les også: Folk er mer opptatt av strømsystemet enn du tror, Jonas (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen