Kommentar

Qatars sanne ansikt

To NRK-journalister kastet på glattcelle i Doha, fratatt alt utstyr og så sendt på flyet hjem til Oslo. Om ett år er fotball-VM i dette landet i gang.

FIFA president Gianni Infantino gleder seg åpenbart til VM om et år. Her fra feiringen i forrige uke.
Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Hva gjør vi med VM-dekningen nå? Svar: Enda mer fokus på sannheten om Qatar.

Halvor Ekeland (journalist) og Lokman Ghorbani (fotograf) ble arrestert i Doha visstnok for å ha filmet på privat område. Men vi konstaterer at de er satt fri uten tiltale. Straffen var over 30 timer på glattcelle og fratatt sitt journalistiske verktøy. Det er uakseptabelt. Utstyret og det journalistiske materialet må tilbake til NRK.

Vi får igjen se hvordan qatarske myndigheter behandler en kritisk presse, jeg har selv vært der og fått føle på hvilke føringer som legges og hvilken kontroll myndighetene ønsker å ha på journalistene som besøker landet. Pressefriheten i Qatar er mildt sagt fjernt fra vårt demokrati.

Det er samstemt enighet om at tildelingen av fotball-VM Qatar var en skandale, unntatt fra arrangørlandet og store mektige FIFA, som tross korrupsjonsavsløringer aldri har klart å flytte mesterskapet ut av den lille oljestaten. Nå er det ingen vei tilbake og noen av verdens største fotballnavn var på plass sist uke da de feiret at det er ett år igjen til avspark. David Beckham er høytlønnet ambassadør for mesterskapet og den gamle United-keeper Peter Schmeichel skjønte ikke hva som er problemet med fotball-VM i Qatar.

Da det etter hvert ble kjent at NRK-journalistene var arrestert, ble en omfattende diplomatisk operasjon satt i gang. Utenriksdepartementet var i kontakt med qatarske myndigheter og de to ble satt fri etter nesten 30 timer på glattcelle. Nå blir det interessant å høre deres versjon av hendelsen og hva som var bakgrunnen for pågripelsen.

Norges Fotballforbund, Norges idrettsforbund og presseorganisasjonene har fordømt hendelsen, men for Qatar og veien videre mot VM får det antakelig ingen konsekvenser. Og flere norske mediehus står i sin klassiske spagat i forhold til mesterskapet. NRK og TV2 har de dyrekjøpte rettighetene sammen til neste års mesterskap. De er med på å finansiere fotballfesten som de også skal drive kritisk journalistikk rundt. Det siste har de åpenbart gjort.

Saken fortsetter under videoen

Men det er dessverre ikke mulig å kalle dette noen fotballfest, neste års VM er sportsvasking i høyeste potens og høydepunktet i Qatars strategi på å få alle de store mesterskapene til landet, slik de har klart med VM i friidrett, svømming og sykling. Og de gir seg nopk ikke før sommer-OL også er avviklet i landet.

Det eneste positive med NRK-journalistenes ubehagelige opplevelse er at det får internasjonal oppmerksomhet. Verden trenger mer kritisk journalistikk om forholdene i Qatar.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen