Kommentar

Uefas mageplask under regnbuen

Fotball-EM huskes så langt for to ting. Christian Eriksens hjertestans og regnbuene som ikke fikk skinne, men som lyser sterkere enn noen gang.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Det vil si, fraværet av regnbuefargene på det mange mener er Europas vakreste fotballstadion, ble hovedtema da gruppespillet ble avsluttet. Svaret i München onsdag kveld ble at regnbuefargene var synlige over hele byen iblandet et voldsomt tordenvær. Det ble ganske illustrerende for hvordan Uefa (det europeiske fotballforbundet) har klart å rote det til.

Litt bakgrunn: Juni er den store Pride-måneden der vi feirer en svært viktig del av menneskerettighetene. Retten til å elske den man vil. Regnbuefargene er blitt et globalt symbol. Bayern Münchens hjemmebane er av de få i verden som kan lyssettes på utsiden. Men at tyske myndigheter ønsket å gjøre dette foran møtet med Ungarn, der holdningen til homofili er ganske annerledes enn i Europa ellers, ble et for sterkt politisk signal for Uefa.

Resultatet ble som forventet, men som slike organisasjoner som FIFA, IOC eller Uefa aldri forstår: En enorm oppmerksomhet som selvsagt også toppet seg i kontant fjerning av en demonstrant som klarte å entre gressteppet foran Tyskland – Ungarn. Og bildene gikk selvfølgelig verden rundt.

Internasjonale idrettsorganisasjoners avstand fra det folket de skal betjene, slår stadig nye rekorder. Uefa-president Alexander Ceferin er omdømmemessig et stykke foran FIFA-boss Gianni Infantino, men avstanden minker. Disse gutta lever i sine egne bobler. Nå er Ungarn slått ut av EM, men Uuefa har også lekt med tanken om å flytte finalespillet til Budapest, fordi Puskas Arena er den eneste i EM som tar i bruk hvert eneste sete. Slik blir det ikke på Wembley der finalen skal spilles 11. juli.

Homofile i Ungarn trenger all den hjelp de kan få.

Norges Fotballforbund, som etter Qatar-debatten sist søndag, har fått ordre om å være mye mer aktiv og kritisk internasjonalt, har klokelig nok protestert både mot Uefas regnbue-nei og planer om å flytte flere kamper til Budapest. Men når dette nedtegnes kommer budskapet om at Åge Hareide støtter Uefas linje. Levenet det skapte viser hvilke følelser dette vekker. Hareide gikk senere ut og beklaget noe av det han hadde sagt.

Dette EM foregår i 11 land fordi den opprinnelige ideen var å feire Uefas 60-årsjubileum (som var i fjor) over hele Europa. I fotballsammenheng defineres også Aserbajdsjan inn i Europa og selv uten deltakende lag fikk man sportsvasket Baku inn i folden av arrangørbyer. Og St. Petersburg kom også inn selv om Russland som nasjon formelt er utestengt fra alle store mesterskap i alle olympiske idretter. Det virker bare ikke slik.

I Ungarn er det skapt store fotballfester i Puskas Arena, og landslaget deres skapte et fascinerende kaos i «dødens» gruppe F der de var nær ved å sende Tyskland ut. Så vil de neste dager og uker vise om disse publikumsmassene har vært uforsvarlig i en tid der de fleste andre land fortsatt har sterke smitterestriksjoner. Men Ungarns verdikonservative statsminister Viktor Orbán og hans regjeringsparti Fidesz har vist oss hvordan idrett og politikk i aller høyeste grad hører sammen. Og det positive rundt dette er at vi har fått et enda bedre innblikk i verdens kulturforskjeller. Homofile i Ungarn trenger all den hjelp de kan få.

Da kan vi puste ut i to dager før Danmark og Wales innleder cupspillet lørdag. Med åttedelsfinaler som England–Tyskland og Portugal–Belgia er det bare å feste setebeltene her vi samles under regnbuen inn i de to siste ukene av fotball-EM.