Fotball

Münchens borgermester ut mot Uefas regnbue-avgjørelse: – Skammelig

Borgermesteren i München retter flengende kritikk mot Det europeiske fotballforbundets beslutning om å stanse onsdagens planlagte regnbue-markering.

Tirsdag ble det kjent at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) setter ned foten for planene om å lyse opp Bayern Münchens hjemmebane i regnbue-fargene i forbindelse med onsdagens EM-kamp mellom Tyskland og Ungarn.

Lokale myndigheter i München sto bak initiativet.

– Jeg synes det er skammelig at Uefa forbyr oss å sende et signal om toleranse, respekt og solidaritet med folket i LGBT-samfunnet, sa Münchens borgermester Dieter Reiter tirsdag.

Han kalte videre avgjørelsen svært skuffende og varslet at regnbuefargede flagg vil bli hengt opp ved rådhuset i den tyske storbyen onsdag. I tillegg planlegger Reiter å belyse en enorm vindturbin som ligger nær kamparenaen.

Fargerik belysning blir det angivelig også andre steder i München. I tillegg har en rekke tyske fotballklubber varslet at de vil ikle sine arenaer regnebue-farger onsdag kveld.

Uefa argumenterer på sin side med at den planlagte stadion-markeringen har en politisk kontekst – i form av at den er en beskjed rettet mot en beslutning tatt av det ungarske parlamentet. Derfor måtte søknaden avslås.

Ungarns folkevalgte vedtok nylig et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell. Forslaget ble vedtatt med 157 stemmer for og 1 stemme mot i nasjonalforsamlingen som kontrolleres av statsminister Viktor Orbans høyrepopulistiske parti Fidesz.