Kommentar

Oljebransjen trenger mer hjelp

Oljeselskapene får krisehjelp fra regjeringen, men bransjen er ikke fornøyd.

Regjeringen gir nemlig med den ene hånda og tar med den andre. Oljeselskapene får utgiftsføre investeringer umiddelbart, i stedet for å avskrive dem som normalt over seks år. På den måten blir det utsatt skatt. Men regjeringen strammer samtidig inn på den såkalte friinntekten i skattefradrag.

Koronakrisen rammer hele Norge. Oljebransjen slipper ikke unna.

Oljeprisen har sunket som en stein. Leverandørindustrien blir ekstra hardt rammet av at oljeinvesteringer blir droppet eller satt på vent. Oljebransjen har derfor bedt om utsatt skatt for årene 2020 og 2021. Regjeringen innfrir dette ønsket, men strammer altså samtidig til i friinntekten.

Les også: Fleksibel arbeidstid og mulighet for hjemmekontor blir mer attraktivt for fremtidens arbeidstakere

Dermed svekkes lønnsomheten i flere av de aktuelle prosjektene. NHO-sjef Ole Erik Almlid protesterer mot dette grepet. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er skeptisk. Flere av opposisjonspartiene varsler omkamp om friinntekten.

Det er fortsatt uklart om det bli flertall på Stortinget for å rette på dette i oljebransjens favør.

Regjeringens oljepakke må vurderes i sammenheng med tiltakspakken for grønn omstilling som kommer senere i måneden. Hovedelementene i den grønne pakken er allerede skissert. Regjeringen lover mer penger til forskning, utvikling og innovasjon.

Den varslede satsingen på grønn skipsfart virker også lovende.

Men det er dessverre grunn til å frykte at oljeselskapene utsetter prosjektene for elektrifisering av sokkelen. Forurensende gassturbiner på sokkelen er jo planlagt å bli erstattet med fornybar elektrisk kraft fra land.

Arbeidet med å realisere planene om fangst og lagring av CO2 må gis enda større prioritet.

Videre må det stimuleres til flytende vindkraft og satses på å utvinne hydrogen fra gass på sokkelen. Slike prosjekter må ikke bli satt på vent når oljeselskapene nå må holde igjen på «unødvendige» utgifter.

Olje- og gassindustrien er en av Norges viktigste næringer. Den gir arbeid til 225.000 mennesker. I tillegg gir virksomheten på norsk sokkel viktige inntekter til staten. Oljefondet har nå en markedsverdi på over 10.000 milliarder.

Tangen: – Jeg har ikke tenkt å miste denne jobben, nei

Denne sparegrisen er god å ha i bakhånd når vi nå er krisen som korona-pandemien har skapt.

Da er det viktig at oljebransjen kan investere for nye tiår med virksomhet. Titusener av arbeidsplasser står i fare. Og verden vil fortsatt ha behov for olje og gass i lang tid framover, også når vi tar de nødvendige klima-grepene for å begrense klodens oppvarming.

Utsatt skatt vil bedre likviditeten til oljeselskapene og stimulere til økte investeringer. De lærde strides imidlertid om hva som blir effekten av å stramme inn i friinntekten.

Fasiten får vi først om noen år, men da kan det være for sent. Risikoen er for stor. Mens gresset gror, så dør kua.

Mer fra Dagsavisen