Debatt

# Julebakst

Når dette leses lørdag morgen, er jeg kanskje allerede i gang med å bake pepperkaker.

Publisert Sist oppdatert
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Eller, la oss være ærlig: Jeg er sikkert i gang med å steike pepperkaker. Mest sannsynlig har jeg kjøpt ferdig pepperkakedeig fra Spar (den er ikke så søt som den fra IKEA). Neste lørdag har jeg imidlertid planer om å bake to sorter julekake fra bunnen av. Det blir trolig noe så kjedelig og A4 som serinakaker og brune pinner. For jeg beklager: Det blir verken rengakake, jønnbrød, pjalt eller lemse fra meg i år.

Rengakake, jønnbrød, pjalt og lemse. Dette var ord jeg aldri hadde hørt før jeg så NRK1s direktesendte bakebonanza «Julebakst» på TV denne uka. Jeg øver meg nå på å bruke disse ordene i vanlige setninger: «Vil du ha litt mer pjalt til kaffen?» «Skal det være en pjalt til pjolteren?» For nå har NRK1 lært meg at «rengakake» er runde kaker av bygg fra Nordland, «Jønnbrød» en slags krumkake fra Troms (trolig (innført av 1800-tallsinnvandrere fra Gudbrandsdalen), «pjalt» er svele-lignende kaker fra Røros, mens «lemse» er en rug- og hvete-lefse utbredt i Trøndelag.

Jeg skvatt litt der på sofaen av introen til «Julebakst»-programmet. Der kom plutselig de manisk muntre tonene av «Sleighride», akkompagnert av dvelende nærbilder av nystekte krumkaker og energiske kjevler i aksjon. «Me skal bake hele 14 sortar på direkten!» sa programleder Yasmin Syed entusiastisk, og så begynte en timelang julekakebake-turné fra sør til nord, øst til vest.

Vi var direkte inn fra varme julekakekjøkkener over hele landet, og fikk se unge og gamle bakstekoner i forkler og skaut som myste blygt inn i kamera mens de tok kakebrett ut av ovner og la ferdigfriterte smultringer på bakepapir. Bakstekonene virket egentlig merkelig uforberedte på å få besøk av NRK-reporterne. Litt sånn: «Hyggelig at du er her, altså, men nå MÅ jeg nesten ta ut dette brettet med glutenfrie sandkaker ut av ovnen, ellers svir de seg». Noen av dem lo nervøst og litt for høyt og trillende, andre var nærmest nonsjalante, særlig de fra Nordland: «Å, det der tar æ nu mest på gefühlen».

NRK-reporterne i «Julebakst»-programmet var noe for seg selv. De var gjerne godt voksne menn i forkler med brede dialekter, av typen jovial «Norge Rundt», som vekslet mellom å dirre av fryd ved synet av et brett nystekte kaker: «Åh! Nam-nam-nam! Fantastisk!», og å stille alvorlige revolverintervju-spørsmål av typen: «Hva skal egentlig til for å lage den perfekte rosettbakkels?» «Hvorfor har man kefir oppi her, da?» Eller: «Hva er hemmeligheten bak et godt julebrød?»

Sammenlignet med alt dette søte mangfoldet på direktesendt bake-TV blekner mine kjedelige A4-serinakaker fullstendig. Men jeg håper jeg en gang kommer så langt at jeg kan si: «For meg blir det rett og slett ikke jul uten lemse».

Powered by Labrador CMS