Høy pris for lavpris

Hver nordmann spiser årlig rundt 21 kilo storfekjøtt, 27 kilo svinekjøtt og 21 kilo kylling, samt en del sau- og lammekjøtt.

Plusser vi på handelen fra Töcksfors og Nordby-sentret, er vi oppe i 80 kilo kjøtt i året. Løfter vi blikket opp fra tallerkenen, ut av vinduet og forbi landegrensene, finner vi ifølge Fremtiden i våre hender (FIVH) ut at 15 prosent av de menneskeskapte klimautslippene stammer fra kjøtt- og melkeproduksjon. Kutter hver nordmann ut kjøttspising bare én dag i uka, tilsvarer det å fjerne 200.000 biler fra veiene.

Glem miljø, hvis du mot formodning ikke er opptatt av den slags. Redusert kjøttforbruk har mange fordeler, i hvert fall hvis noe av kjøttdeigen byttes ut med grønnsaker, som helsegevinst, økt velvære og atskillig bedre samvittighet. På kjøpet sender du en tilfredsstillende kilevink til matvareindustrien, som tror vi ikke vil oppsøke butikkene uten å bli lokket dit av skamtilbud på fläskfilet og pulled pork.

Som Dagsavisen skrev i går, brukes det rundt 150 millioner kroner på å få oss til å spise mer biff, bacon og kyllingvinger - mer enn det brukes på frukt, fisk og grønt til sammen, ifølge rapporten SIFO har utarbeidet for FIVH. De sjekket to tilfeldige dager i november 2012. 30 prosent av all reklame for mat og drikke på TV gikk ut på å få oss til å spise mer kjøtt. Med et så massivt trøkk, er det utrolig at våre barn i det hele tatt vet hva brokkoli er.

Framtiden i våre hender har startet en god kampanje: Spis mindre kjøtt!