Åpnet eteren for alt og alle

Lars Roar Langslet var en uvanlig fyr, også i Høyre. Mest kjent ble han for å ha avskaffet NRK-monopolet.

«Radio tri – rett inn i stua di». Det var slagordet til en av Sørlandets første nærradioer, som ei venninne kastet seg inn i. Langt mer elleville radiostasjoner ble sluppet løs da NRK-monopolet ble opphevet i 1981.

Uansett politisk tilhørighet: Norges første kulturminister Lars Roar Langslet (H) påvirket livene til oss som var unge på 1980-tallet i sitt aller første år som statsråd, da han åpnet eteren og avskaffet NRK-monopolet. Bunken av søknader fra folk som ville starte radio talte tydelig om ytringsvilje.

Tiden var overmoden, satelitt-tv hadde allerede inntatt bygd og by og utfordret hva «alle» skulle se og høre på - og snakke om.

I hele sitt liv var Lars Roar Langslet brennende engasjert i kultur og historie – og han nøt respekt for dette i hele den politiske partifloraen.

Langslet var ingen liberalist. Han var liberal – og iblant reformpreget. Han var mer sentrumsorientert enn orientert mot et blåblått Høyre, og absolutt ingen tilhenger av Fremskrittspartiet. Langslet hadde ikke særlig sans for dagens regjeringskonstellasjon. Om han ikke hadde vært syk, hadde han kanskje deltatt i dagens politiske ordskifte om flyktninger. Da kunne han minnet om at han selv var en human motstemme til innvandringsstoppen Norge vedtok på 1970-tallet. Men én sak ville han trolig gitt Erna Solbergs regjering ros for: Forskningssatsingen. Langslet var misfornøyd med at han i sin egen statsrådtid ikke klarte å øke forskningsmidlene mer.

«Forandre for å bevare» er et konservativt slagord, skapt av Edmund Burke og innført i norsk offentlighet av Langslet, som tittel på ei lita bok han ga ut i 1969. Senere skulle han utgi over 30 fagbøker og biografier. Sterke kvinner kan imidlertid ikke ha interessert ham i særlig grad, ikke én av de mange gode bøkene han skrev handlet om en kvinne. Men han bidro i ei bok om prinsesse Diana.

Kvinnekampen preget mye av Langslets tid som politiker. Han var ingen radikal pådriver i store familiepolitiske feider, blant annet om abortloven. I sin egen selvbiografi «Fra innsiden» beskriver han hvor overrasket han ble av hvor sterk endringsviljen i deler av Høyre var. Selv mente Langslet at sammenblandingen av kvinnesak og abortsak «var en fatal avsporing».

Langslet var magister i idéhistorie og skrev avhandling om Marx. Det var ikke vanlig blant konservative. Men Langslet hadde avtjent verneplikt ved Forsvarets russiskkurs og hadde satt seg grundig inn i marxismens som sovjetisk ideologi. Filosof Hans Skjervheim dyttet ham videre i samme retning, fordi ingen i Norden til da hadde sett nærmere på Marx’ ungdomsskrifter om menneskets «fremmedgjøring».