All makt i denne sal, så sant hjelpe meg Facebook!

i det Øjeblik, at al Magt og Kraft samles her i denne Sal til Afgjørelse af Samfundets høieste og vigtigste retoriske Øvelser, gaar der en stor Budstikke ud over Landet, med Statsraaders Omtaler af politiske Opponenter, Omtaler der skal holdes til Ansvar i denne Sal

Slik kunne Johan Sverdrup ha sagt det i sin tale 8. mars 1872. Den store kampen på 1870- og 1880-tallet begynte med Regjeringens møteplikt i Stortinget og Kongens involvering i grunnlovsendringer, men den endte altså omsider med parlamentarismen. Og nå får vi altså Facebook-parlamentarisme?

I mange uker pågikk bråket med Trond Giske og omsider andre tilsvarende tilfeller. Norsk politikk ble en eneste såpeopera. Noen kalte det sågar realityshow. Den store spenningen var hvem som var nestemann ut.

Så blusset byggesaken opp. Vi fikk vite om et byggeprosjekt med voldsomme overskridelser. Det er et symptom på en velfødd og fartsblind stat. Prosjektet koster 2-3 milliarder. Så samles Regjeringen til budsjettkonferanse. Statsbudsjettene ligger på ca. 1,3 billioner. Det er riktig å rette kritikk mot et byggeprosjekt med store overskridelser. Vi får høre at ledelsen på Stortinget ikke var kompetent til å håndtere et så stort byggeprosjekt. De kritiske spørsmål om kompetansen er tilstede for å håndtere de langt større statsbudsjetter, glimrer med sitt fravær. Sløsing i enkeltprosjekter hører vi om. Sløsing i det store er det stillhet om.

Listhaug er muligens Norges svar på Trump. Ord er viktige. De får ofte konsekvenser. Vi så hvordan reaksjonen var da Trump brukte begrepet «drittland». Vi så hvor liten reaksjonen ved militæraksjonen mot Libya var i forhold. Trumps og Listhaugs retorikk er neppe innenfor god diplomatisk skikk eller god folkeskikk forøvrig, men det er et spørsmål om hva vi legger vekt på.

Vi ser at det er ord som teller. Vi ser at det er et FB-innlegg som har bragt dette landet nærmest en regjeringskrise siden Erna Solberg tiltrådte som statsminister. For de store linjene går det fredelig for seg, og vi hører knapt om dem.

Johan Sverdrup snakket om samfunnets høyeste og viktigste avgjørelser. Det vi hører om, er statsrådenes saftigste retorikk og ordbruk. Facebook-parlamentarisme er kanskje det vi skal ha fremover? Mens de store linjene gjøres opp på kammerset, knapt merkbart på den offentlige debatts radar?

 

J.K. Baltzersen er redaktør av antologien Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?

Portrett av Johan Sverdrup ved Ludwik Szaciński.