Debatt

Trump er ferdig

Donald Trumps adferd som eks-president har vært en uavbrutt fiasko.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Are Tågvold Flaten forteller i Dagsavisens spalte «Internasjonalen» om «Kampen om å bli Trump-alternativet».

Artikkelen nevner flere av Donald Trumps utfordrere blant Republikanerne, men konklusjonen er at ingen av dem egentlig har noen sjanse. Trumps oppslutning på meningsmålinger er så store at ingen av hans motstandere egentlig har noen mulighet mot ham.

William M. Lafferty

Jeg er totalt uenig i konklusjonen.

(1) Uten å gå i detalj, har det etter mitt skjønn ikke vært en periode i amerikansk politikk der meningsmålingene har vært så usikre som nå. Punktum.

(2) Trumps verdi og status som kandidat har blitt radikalt svekket. Hans adferd som eks-president har vært en uavbrutt fiasko. Og for dem som ikke bryr seg om hva han gjør uansett, har rettsvesenet fungert som en daglig påminnelse om hva han egentlig er god for.

(3) Trump er også i fritt fall som «political performer». Det går nesten ikke en dag uten at han kommer med nye utspill og uttalelser som ligger fullstendig utenfor både tradisjonelle og ultrakonservative republikanske verdier.

Donald Trumps styrke som politiker er hovedsakelig bygget på hans status som:

(a) en meget vellykket kapitalist i eiendomsbransjen, og

(b) en meget populær TV-figur

Begge fordeler har nå bleknet fullstendig. Hans status som en troverdig «come-back» president er nå begrenset til de «gærneste av de gærne» på høyresiden i USA. Disse kreftene er eksepsjonelt sterke for tiden, men heldigvis har de i økende grad avslørt seg selv som utenfor de eksistensielle premisser for det amerikanske politiske systemet.

Konklusjonen må være et «null-sum spill». Enten er det «game over» for Donald Trump som president – eller for Amerika som et demokratisk system.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt