Verden

Russland-ekspert om Medvedev: – Ingen tar ham seriøst

Dmitrij Medvedev fyrer løs mot Vesten, og Vladimir Putin lar ham holde på. Men han er ingen maktperson i Russland mer, mener Tor Bukkvoll og Sylo Taraku.

Medvedev (58) går til stadighet hardt ut via meldingstjenesten Telegram. Russlands ekspresident har vært høylytt om sin støtte til Russlands invasjon av Ukraina og fordømmer ofte Vesten i provoserende innlegg.

Før helgen tordnet 58-åringen på Telegram om at «verden, ledet av USA, fortsetter å gli ned i den dypeste avgrunn».

– Ingen tar Medvedev seriøst. Det var knapt nok noen som gjorde det da han var president. Han hadde kun embetet fordi loven ikke tillot Vladimir Putin å sitte som president hele tiden, sier Tor Bukkvoll til Dagsavisen.

Han er sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), og har publisert en rekke studier av russisk og ukrainsk forsvars- og sikkerhetspolitikk i både bok-, rapport- og artikkelform.

Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Medvedev er en løs kanon

Dmitrij Medvedev var president i Russland i perioden 2008-2012, da nåværende president Putin var statsminister. Medvedev ble deretter statsminister i perioden 2012–2020. Nå er han nestleder for Russlands sikkerhetsråd.

1. juli 2020 ble det holdt en folkeavstemning om endringer i den russiske grunnloven som kan gjøre det mulig for Putin å beholde makten helt til 2036. Endringene ble stemt fram tross store demonstrasjoner, ifølge NTB.

Tor Bukkvolls uttalelser om ekspresidenten støttes av Sylo Taraku.

– Dmitrij Medvedev er en løs kanon på dekk, sier han til Dagsavisen.

Forfatter Sylo Taraku.

Statsviter, forfatter og samfunnsdebattant Taraku jobber i Tankesmien Agenda. Han er aktuell med boken «Krigens kontinent – Europa etter den kalde krigen».

– Putin lar Medvedev snakke og «holde på». Men jeg tviler på at Putin ser ham som en framtidig leder, sier Taraku.

---

Hvem er Dmitrij Medvedev?

  • Født 14. september 1965 i St. Petersburg
  • Utdannet jurist
  • Var Russlands tredje president i perioden 2008–2012. Deretter og fram til januar 2020 innehadde han posten som statsminister. Er nå nestleder i Russlands sikkerhetsråd.
  • Medvedev var Vladimir Putins stabssjef i 1999, og ledet valgkampen hans i 2000. Deretter ble Medvedev stabssjef i Putins presidentadministrasjon. I 2005 ble han første visestatsminister. Medvedev var i tillegg styreformann i gigantselskapet Gazprom i periodene 2000–2001 og 2002–2008.
  • I desember 2007 ble han lansert som presidentkandidat av Putin foran valget i Russland i 2008. Han vant med overveldende margin. En av hans første embetsgjerninger var å utnevne Putin til statsminister.
  • Den 8. mai 2012 tok Medvedev over som statsminister. Putin tok over presidentstolen igjen.

(Fakta: Store norske leksikon / NTB)

---

Putin har kontrollen

Han mener Medvedev heller fungerer som en slags «kontrollert ventil» i Russland.

– Autoritære regimer har kontroll over narrativet under en krig. Samtidig vet de, og i dette tilfellet Putin, at det kan ulme under overflaten, sier Taraku.

Russlands president Vladimir Putin holdt videokonferanse under et møte i det russiske sikkerhetsrådet mandag. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kreml / AP / NTB

Da er det behov for noen ventiler, forklarer forfatteren, slik at det ikke blir helt lukket for meninger utenom den offisielle linjen fra Kreml. Eksempler på dette er Medvedev og eksperter fra militæret, som han sier får fyre løs med fascistisk retorikk i russisk statlig TV.

Men Medvedev har ingen innflytelse i praksis, mener FFI-forsker Bukkvoll, som selv er brukt som kilde i Tarakus bok.

– Medvedev hadde noe makt i sin presidentperiode, og Putin var neppe fornøyd med alt han gjorde. Men Medvedev er ikke en maktperson i Russland i dag, sier han.

FILE PHOTO: Russia's Deputy head of the Security Council Dmitry Medvedev speaks during a news conference in Vientiane, Laos, May 23, 2023. Sputnik/Yekaterina Shtukina/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY./File Photo

– Sylo Taraku mener at Putin lar Medvedev «holde på»?

– Han får holde på, ja. Slik kan man si det. Jeg tipper Medvedev har skjønt hvor langt han kan gå, og at han er fornøyd med å gjøre det, svarer Bukkvoll.

Truet Nato

Medvedev hevdet nylig at Russland er klare for krig mot Nato.

– Det virker som om Russland får stadig færre valg enn en direkte konflikt med Nato på bakken, skrev ekspresidenten på Telegram i slutten av september.

– Hva er egentlig Medvedevs rolle, slik du ser det, Bukkvoll?

– Han er en del av propagandaen overfor Vesten, selvfølgelig. Det er grunnen til at han snakker og kommuniserer som han gjør. Medvedev håper Vesten blir skremt til å støtte Ukraina i mindre grad enn i dag, svarer Russland-eksperten.

Les mer om Russland og krigen i Ukraina her

Mer fra Dagsavisen