Debatt

Helt feil å straffe fagfolk

Helsetjenesten risikerer å miste tusenvis av arbeidstimer hvis Stortinget vedtar regjeringens lovforslag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Et stort opprør brer seg hos våre jordmødre som stiller opp ekstra i et presset fødetilbud. Regjeringens forslag vekker stor harme blant jordmødre og sykepleiere som står i fare for å miste erfarne kollegaer over nyttår. Våre pensjonerte jordmødre vet hvilken arbeidsbelastning vi kollegaer står i, og de vet hva fødende og barselkvinner trenger.

Fram til nå har pensjonerte sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre kunnet jobbe vakter inntil 19,9 prosent stilling uten å bli trukket i pensjon, noe som tilsvarer en vakt i uken.

Regjeringen foreslår nå en endring i sykepleierpensjons-loven som vil bety at pensjonerte sykepleiere og jordmødre vil få trekk i sin pensjon allerede fra første arbeidstime fra og med nyttår.

Regjeringens forslag vil gjøre det økonomisk ulønnsomt for våre erfarne sykepleiere og jordmødre å bidra etter endt pensjon. Vi mener det blir helt feil å straffe fagfolk som kommer til unnsetning for å bidra til at drift går rundt i fødetilbud, kommuner og sykehus.

Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF

Jeg fikk denne meldingen fra ei av de erfarne jordmødrene som er opprørt:

«Denne endringen motiverer jo ikke til å bidra. I valgkampen nå har det bl.a. vært fokus på helsesektor og mangel på både sykepleiere og jordmødre. Det oppleves derfor merkelig at dette skjer. Helsesektoren burde jo ta imot alle som kan bidra og betale anstendig lønn.» -Pensjonert jordmor

Regjeringens lovforslag om ny pensjon behandles i Stortinget tidlig i november. Går det gjennom, uten unntak for sykepleiere og jordmødre, frykter vi at vår felles offentlige helsetjeneste mister tusenvis av arbeidstimer utført av pensjonerte sykepleiere og jordmødre. Konsekvensen bærer våre fødekvinner, pasientene og befolkningen. Vi vil oppfordre regjeringen til å revurdere. Det er ikke for sent å snu.

Noen av våre jordmødre sier de vurderer vikarbyrå i stedet, om lovforslaget blir en realitet

Våre sykepleiere og jordmødre går av med pensjon i snitt ved 58 år. Det er fordi vi har høy risiko for uførhet. De færreste har mer å gi etter et langt arbeidsliv som sykepleier og jordmor. Belastningen i yrket er stor, og gir behov for vår særaldersgrense. Men heldigvis har vi også jordmødre og sykepleiere som har en rest-arbeidsevne. Da må vi sørge for at de kan bidra uten at det blir et tapsprosjekt.

De av våre fagfolk som har kapasitet, beskriver et moralsk ansvar og et ønske om å stille opp. I dag får Jordmorforbundet meldinger om vakter på landets fødeavdelinger med bare pensjonerte jordmødre på jobb. Kommuner sikrer også drift med erfarne jordmødre. I Salten har de brukt to pensjonerte jordmødre for å få vaktplanen til å gå opp i Hamarøy og Steigen de siste årene.

Det var omkring 4.700 pensjonerte sykepleiere, jordmødre og spesialsykepleiere som bidro under koronapandemien, ifølge KLP. Vi i NSF kjempet fram lovendringer slik at vi kunne jobbe mer enn 19,9 prosent uten trekk i pensjonen, men bare under pandemien.

– Det er helt uaktuelt for meg å gå ned i lønn og gjøre det samme i en travel hverdag, sa jordmor og pensjonist Margunn Omtvedt til Sykepleien etter å ha bidratt i perioden.

Noen av våre jordmødre sier de vurderer vikarbyrå i stedet, om lovforslaget blir en realitet. Pensjonerte sykepleiere og jordmødre kan gjennom byrå bli utleid til sykehus og kommuner for dobbel og trippel pris, uten å få avkortning i pensjonen. Andre jordmødre velger å slutte helt etter nyttår. Det viser at det nye lovforslaget vil hindre pensjonerte jordmødre og sykepleiere i å ta ekstravakter.

Befolkningen trenger at vi løser bemanningskrisen i det offentlige helsevesenet. Sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre er yrkesgruppen det er klart størst mangel på i Norge. Faktisk over 10 prosent av totalmangelen. Det vil øke i årene framover.

Vi mangler 14.600 sykepleiere, helsefagarbeidere og andre innen helse- og sosialtjenester. Over en tredel av mangelen innen helsetjenesten er sykepleiere og spesialsykepleiere og jordmødre. Da blir det feil medisin fra regjeringen å redusere muligheten helsetjenesten har til å få tilgang til den verdifulle kompetansen som pensjonerte sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre har.

Pensjonistlønn blir det eneste alternativet når lovforslaget trer i kraft. De det rammer er våre sykepleiere og jordmødre med spesialutdanning og svært lang erfaring. Pensjonistlønn, som er lik uansett erfaring eller utdanning, mener vi er urimelig.

Lovforslaget blir et hinder for å utnytte den eventuelle arbeidskraftressursen noen pensjonister har. Vi ber derfor innstendig om at regjeringen lytter til oss, og sikrer tiltak som legger til rette for at vi beholder livsviktig kompetanse lengst mulig i det offentlige helsevesenet.

NSF og Jordmorforbundet har foreslått tre bedre løsninger:

1. Innføre en tilsvarende bestemmelse for sykepleiere og jordmødre som for sykehusleger, som tillater pensjonerte leger å jobbe inntil 168 timer i løpet av kvartalet.

2. Regelen om pensjonistlønn må knyttes til den lønna man hadde før pensjonering.

3. Innføre en beredskapshjemmel i sykepleierpensjons-loven knyttet til situasjoner der helseberedskapsloven eller andre situasjoner medfører ekstraordinært personellbehov, og som ikke avkorter pensjon.

Vi i Jordmorforbundet NSF setter vår lit til at vår nye arbeidsminister Tonje Brenna skjønner hvor feil forslaget om ny pensjonistlønn etter nyttår blir. Dette handler om fremtidig pasientsikkerhet og beredskap. Vi trenger alle våre erfarne jordmødre og sykepleiere på post.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt