Debatt

Unødvendig språkbruk om Y-blokken

Nei, jeg lyver ikke. Vi har bare ulike standpunkter i en omstridt sak. Det må vi tåle.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skuespiller og aktivist Iselin Shumba ønsker å bevare Y-blokken. Det er en ærlig sak. Men det forsvarer ikke en usaklig og useriøs retorikk.

I et debattinnlegg i går, med tittelen Løgn som metode, stiller hun følgende spørsmål: «Så, Nikolai Astrup, lyver du? Lyver du til en hel befolkning?»

Les innlegget: Løgnen som metode er svært effektiv

Vi er nå i gang med rivingen av Y-blokken.

Det kommer ikke som resultat av et straksvedtak «i ly av en global pandemi», men av en lang, grundig og demokratisk prosess.

For over åtte år siden startet forrige regjering arbeidet med å gjenreise regjeringskvartalet etter terrorangrepet 22. juli 2011. Våren 2013 konkluderte en konseptvalgutredning med at alle de skadde bygningene burde rives, blant annet Y-blokken og Høyblokken.

Det har vært gjennomført utredninger, arkitektkonkurranser og åpne møter.

Et bredt flertall på Stortinget konkluderte med at vi får den beste løsningen for nytt regjeringskvartal ved å rive Y-blokken. Høyblokken blir bevart fordi det er en sentral kulturhistorisk bygning, og kan brukes til departementsbygg innenfor fremtidige sikkerhetskrav.

I arbeidet med å gjenoppbygge regjeringskvartalet har landets ledende sikkerhetsmiljøer konkludert med at den beste løsningen er å samle departementene, og at Y-blokken ikke kan brukes til departementsformål. En eksplosjon i tunnelen under Y-blokken kan føre til at bygningen raser sammen.

Derfor må Y-blokken dessverre vike.

Shumba lurer på hvor landets demokratiske kompass befinner seg. Vårt svar er at det styrer i respekt for vårt representative folkestyre. Stortinget har flere ganger behandlet spørsmålet om bevaring av Y-blokken, og har hver gang – med overveldende flertall – landet på at Y-blokken må rives for å gi plass til et åpent, trygt og grønt regjeringskvartal.

Og svaret på Shumbas spørsmål er også opplagt: Nei, jeg lyver ikke. Vi har bare ulike standpunkter i en omstridt sak. Det må vi tåle.

Mer fra: Debatt