Debatt

Fei for egen dør, Unge Venstre

Venstre har mistet troverdighet som et miljøparti etter syv års samarbeid med FrP.

Oslo  20170328.
Abid Raja t.v og Sveinung Rotevatn før Venstres landsmøte i Ålesund.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Oslo Unge Venstre kan ta et oppgjør med eget parti istedenfor å kritisere byrådet som er grunnen til at Oslo ble Europas miljøhovedstad, og at utslippene har gått ned i byen vår.

Les innlegget: Jeg er bekymret for byen min. Oslo har blitt en klimaversting

Det er latterlig hvordan Venstre fortsatt prøver å late som de skal være et klimaparti når Venstre fortsatt sitter og samarbeider med Høyre som ikke har gjort noe annet øke klimautslippene både i Oslo og nasjonalt.

For å ikke snakke om da de satt i regjering med FrP. Et parti som har partitopper som er klimafornektere.

For det første kommer endringen av at man har endret måten å telle utslipp, fra slik man har gjort i mange år. Det gjør at en større andel blir fordelt på kommunene, som gjør at utslippene i byggenæringen har økt.

Av utslippene som kommer fra Oslo kommune i byggenæringen er andelen 20 %, mens resten kommer fra statlig og privat sektor. Det statlige er det deres eget regjeringsparti som har ansvar for, og her kan dere som ungdomsparti ta ansvar for å få de til å stille de samme kravene som dere har.

For det andre kommer mye av de økte utslippene av at andelen palmeolje i drivstoff har gått ned. Det er nødvendig når stoffet bidrar til at regnskogen blir ødelagt, men har samtidig gjort andelen fossilt høyere.

Les også: La Oslo gjøre mer i klimakampen

Regjeringen med Venstre har lenge sagt at de ønsker å satse enda større på karbonfangst og lagring.

Kanskje det er på tide å endelig satse på CSS på Klemetsrud som er det største punktutslippet for klimagasser i Oslo.

Utslippene fra Klemetsrud-anlegget kommer av energigjenvinning av avfall. Hvis Oslo og Norge skal nå sine klimamål er det viktigere enn noensinne å bli kvitt de utslippene.

Selv om utslippstallene ikke er bra nok går mange klimaløsninger i riktig retning Trafikken i bomringen gikk ned med 4 %. Andelen elbiler har økt 12 % til 18 % og kollektivtrafikken har vokst med 4 %.

Jeg er stolt av byrådet og alt vi får til i Oslo på klimafronten etter at vi har måttet ryddet opp etter 18 år med høyrestyre. Venstre har mistet troverdighet som et miljøparti etter syv års samarbeid med FrP.

Jeg skal fortsette å klimastreike mot regjeringa. Det håper jeg du også gjør, Hanna Lein-Mathisen.