Debatt

Oppskrift på Lykke: Kast alt. Kjøp så denne kniven. Pris: 1650 kroner

Først gjorde hun seg rik på å få folk til å kvitte seg med ræl. Nå vil Marie Kondo bli enda rikere på å få oss til å kjøpe enda mer rælete ræl.

Ostekniven
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skal det være en ostekniv? I messing? Til den nette sum av 180 dollar – cirka 1650 norske kroner? Den kan – hold deg fast – skjære «både middels fast og middels myk ost og brukes til å smøre mykost utover skiva med»! Eller kva med en teboks i japansk alm, til 200 amerikanske dollar – kun 1850 norske kroner?

Kjenner du ikke gleden boble bare ved tanken på å bruke pengene dine på slike uunnværlige ting som en egen ostekniv (husk den kan brukes både til middels fast OG middels myk ost!) og en teboks i tre?

Dette er nemlig ting laget for å gi glede. Sier ryddekjendis Marie Kondo.

Eller husfyll. Sier jeg. Unødvendige, overprisede dingsedupper, attpåtil bare middels pene, om de er aldri så mye sertifisert av selveste Mari Kondo, alias KonMari.

For din del håper jeg hun trenger en introduksjon. KonMari er den japanske dronninga av det hun kaller rydding men som jeg kaller kasting, rasering og hustømming. Hun skrev først boka «Rydd deg lykkelig med KonMari-metoden», som jeg slaktet i herværende avis.

(Teksten fortsetter under bildet av Marie Kondo)

FILE- In this July 11, 2018, file photo, Japanese organizational expert Marie Kondo appears at a media event to introduce her new line of storage boxes in New York. Kondo has inspired countless people to wipe out clutter. Her KonMari organizing method, popularized by her book and Netflix series, lays out how to get more joy from your life and possessions. This approach can extend to your money, too (AP Photo/Seth Wenig, File)

Foto: NTB Scanpix

For det første, skrev jeg, så er det helt fjernt at hun påstår det går an å rydde én gang for alle, når det hun egentlig snakker om er å lage systemer man skal rydde greiene sine inn i, etter hennes nevrotiske brette- og stablemetoder. Det er en grunn til at rydding kalles husarbeid, og det er at det må gjøres hele sørens tida.

For det andre: Ideen om at hele familien kommer til å følge mors eksempel om hun rydder, er til å le seg fullstendig skakk av. Spør alle, uansett kjønn, som har små barn/store barn/ektefeller/kjæledyr/andre mennesker i hus.

For det tredje er det utrolig fjernt å bruke glede som kriterium. Hva med alt man ikke liker, men trenger? Jeg er ikke glad i regn, men gummistøvler bør jeg eie. Og da hun foreslo å kaste alt ekstra sengetøy, syntes jeg nesten synd på henne – hvem vil ha et liv der det ikke er rom for spontane overnattingsgjester?

Min konklusjon da jeg anmeldte boka var denne: «Ha. Haha. Hahaha! HAHAAHAAA!» (klikk for å lese hele)

Men KonMari leser visst ikke Dagsavisen. Eller så gjør hun det, men nekter å ta kritikk. Hun skrev nemlig flere bøker. Og så ble hun TV-stjerne i en programserie der hun hjelper rotete amerikanere med å kaste, kaste og kaste omtrent alt de eier og har av jordisk gods.

Målet er Lykke. Jepp. Intet mindre.  Man skal gå gjennom sitt eget hus og hjem, rom for rom, samle alle tingene sine i en haug, og så «ta hver enkelt gjenstand i hendene og spørre seg selv: «Gir denne meg glede?» Dersom svaret er ja, behold den. Er svaret nei, kast den» (sitat boka).

Helt til man sitter der, da, i tomme rom der ekkoet gjaller i veggene, og kjenner at noe mangler.

Kan det være en ostekniv? Til 1650 kroner? Og, når du først er i gang, kanskje også en minimalistisk flaskeåpner til 65 dollar? Den ser ikke så veldig funksjonell ut, men hva gjør vel det, når den matcher ostekniven? Den koster jo bare like under 600 norske kroner, tross alt?

På tilbudshylla fins også et sett med stemmegaffel (?) og kvartskrystall (!) til kun 75 dollar, altså rundt 690 norske kroner. «Marie bruker en stemmegaffel i hverdagslivet for å tilbakestille seg – og hun er aldri uten en krystall», lyder beskrivelsen i KonMaris nettbutikk, om de to dingsene som «man antar gjenoppretter en følelse av balanse».

Balanse, ja. Ikke på kontoen, åpenbart, om planen er å bruke hundrevis av kroner på krystaller og øljekker. Selv om KonMari-bøkene ellers skryter av at du med hennes metode kommer til å få kontroll ikke bare over ditt eget rot, men over vekta, jobben, økonomien, egentlig alt.

«Jeg syns boka var kjempegod, jeg lærte for eksempel at når man lager mat så kan det være lurt å rydde litt på kjøkkenet underveis», sa motdebattanten min da jeg ble invitert til NRK radio i beste lyttetid for å diskutere for og imot KonMari-metoden.

At folk trenger bøker for å forstå det, er for meg et mysterium på linje med at folk ønsker seg ostekniver i det hele tatt. Hva annet trenger man da bøker for å forstå? «Det er lurt å ta på seg buksa før skoene»? «Det er smart å bruke tjukkere jakke om vinteren enn om sommeren»?

At KonMari plutselig snudde på fjøla og gikk fra kast-kast-kast til kjøp-kjøp-kjøp er imidlertid et ekstremt lite mysterium. Slik lyder kapitalismens logikk. Hun gjør bare som annenhver annen TV- og enhver annen internettkjendis. For reality-«stjernene» er det ofte sminke og andre såkalte skjønnhetsprodukter det går i, for ryddekjendiser altså «balanserende» krystaller og stygge øljekker.

«Ukritisk panegryikk fra annenhver amerikanske familieblogg har gjort KonMari til en rik kvinne. Det er ikke synd på henne om denne boka flopper» skrev jeg sist. Stå imot, skriver jeg også nå. Gleden kommer fra andre steder enn ostekniver og stemmegafler. Jeg lover.

Mer fra: Debatt