Debatt

Ernas klimaproblem

Det var et mer populistisk og råere Frp som søndag sjekket ut av hotellrommene og reiste hjem fra landsmøtet på Gardermoen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Vær klimaskeptikere! Folk stoler ikke på ekspertene!» Med denne tordentalen ble Christian Tybring-Gjedde valgt inn i Frps sentralstyre i helgen. «CO2 har ingenting med klima å gjøre», sa tidligere partiformann Carl I. Hagen – til stor applaus – på et seminar under landsmøtet. Tybring-Gjedde kalte klimapolitikken for «venstresidens nye avgud».

Det var et mer populistisk og råere Frp som søndag sjekket ut av hotellrommene og reiste hjem fra landsmøtet på Gardermoen. Partiet skal inn i valgkamp fra en vanskelig og utsatt posisjon, og har hentet fram gamle, klassiske høyrepopulistiske saker og retorikk for å overvinne motstanden. Under festmiddagen lørdag kveld sa Siv Jensen fra scenen at Frp må «knuse de jævla sosialistene».

Mens ungdommer landet rundt har meldt seg på i en internasjonal klimaaksjon der skolestreik er det sterkeste virkemiddelet, har regjeringens nest største parti satt seg på tvers i den viktigste politiske utfordringen Norge og verden står overfor. Det er alvorlig. Vi har verken tid eller råd til å styres av politiske ledere som ikke forstår alvoret og jobber knallhardt hver eneste dag for å løse klimakrisen.

Det vanlige svaret fra regjeringen er at alle statsråder står bak den politiske plattformen og at Frps klimaskepsis ikke er en del av regjeringens politikk. Det holder ikke. Frp styrer Samferdselsdepartementet, Finansdepartementet og Olje- og energidepartementet. Mangelen på forståelse for problemet gjør at arbeidet med løsningene blir altfor passivt. På landsmøtet var bekymringen for klimaet nærmest fraværende, mens bekymringen for oljeindustrien, bensinpriser og bilister var sterkt til stede.

Erna Solberg sitter med det øverste ansvaret for den politikken regjeringen fører. Klimautslippene skal kuttes med førti prosent innen 2030. Det er bare 11 år til. Norge har ikke tid til Frps klimafornektelse.

Mer fra: Debatt