Debatt

Robyn er nordisk popmester

Robyn vant Nordic Music Prize for 2018, for albumet «Honey», på Bylarm torsdag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nordic Music Prize er den største felles nordiske prisen for populærmusikk. Robyn var den eneste internasjonalt kjente artisten som var nominert i år, så dette må regnes som en soleklar favorittseier.

Finaleheatet besto av 12 nominerte album fra fem land. Disse blir vurdert av en internasjonal bransjejury, som vi kan anta ikke tar nasjonale hensyn i bedømmelsen; Jeanette Lee (plateselskapet Rough Trade), Jude Rogers (avisa The Guardian), Eric Deines (plateselskapet Jagjaguwar) og Stuart Maconie (BBC). Slik er begrunnelsen deres for å gi prisen til Robyn:

«​Utvilsomt ei stor popplate, men også et briljant framskritt for Robyn: Tankefull og moden, og en forbløffende kreativ omstart. Med sin internasjonale status kunne Robyn kommet tilbake til popmusikken og operert komfortabelt innen strømmekulturens algoritmer. I stedet har hun laget et komplett album, helt komfortabel med å eksponere og utforske hvordan hun har kommet seg gjennom noen av livets harde erfaringer, Samtidig får hun folk ut på dansegulvet. Hun hyller disco og house, samtidig som hun vet når hun skal være lydmessig enkel eller eventyrlysten».

Dette faller godt sammen med vår egen anmeldelse her i Dagsavisen i høst: «Dette er ikke en samling med potensielle hitsingler, men et helstøpt album, med en stemning det går an å fortape seg i. Også fordi «Honey» kan høres som et konseptalbum, som begynner med den store tomheten, og ender i jublende livslyst. Stemningen i sangene snur midtveis, fra sorg til glede. Skiftet kommer med «Send To Robin Immediately» – en oversvømmelse av lyd, en oppfordring om å våkne til live, og ikke vente på at livet skal komme til deg. «Honey» er (p) optimisme, på sitt beste». På Kritikertoppen, basert på lister fra 60 norske musikkjournalister, kom «Honey» på 5. plass før jul, også her som høyeste nordiske plassering.

Juryen gir også hederlig omtale til to artister som får stå sammen med Robyn på seierspallen, begge fra Danmark: Astrid Sonnes «​Human Lines» berømmes for å være «et forbløffende eventyr i abstrakt lyd, fra en klassisk utdannet musiker som tar kreativiteten fra konservatoriet inn i elektronikkens verden». Bisses «Tanmaurk» er «en flamboyant orkestrert reise i pop, et sted mellom Knausgård og Jacques Brel, Serge Gainsbourg og Scott Walker».

Robyn hadde konsert i Vancouver i Canada torsdag, og kunne derfor ikke være til stede da prisen ble delt ut i Oslo. Hun sende ut denne meldingen:  "Jeg er glad for å bli hedret i selskap med alle disse andre store artistene. Jeg har lagt hjerte og sjel i dette albumet, så takk for anerkjennelsen".

Robyn er ute på en lang verdensturné som startet i Stavanger 5. februar. 9. august spiller hun på Øyafestivalen.

De tre siste årene har Nordic Music Prize gått til Norge, til Band Of Gold, Jenny Hval og Susanne Sundfør. De nominerte fra Norge i år var Lil Halima for «Love Songs For Bad Lovers» og Marja Mortensson for «Mojhtestasse».

Mer fra: Debatt